A orosz főváros polgármestere, Szergej Szobjanyin hétfőn egy blogbejegyzésben azt írta, hogy megközelítőleg 200 ezer embert fenyeget a munkahelye elvesztésének a veszélye – számolt be róla a CNN.

A helyi hatóságok mintegy 3,36 milliárd rubelt (14,3 milliárd forint) csoportosítanak át a támogatásukra

– fűzte hozzá a városvezető.

A háború kitörése óta rengeteg nyugati vállalat hagyta el Oroszországot vagy függesztette fel tevékenységét az országban az Ukrajna lerohanása miatt kivetett nemzetközi szankciók keretében. A cégek üzleteket adtak el, irodákat zártak be, és számos termék gyártása leállt, a sörtől a személyautókig.

Fotó: Alexander Vilf / Sputnik / AFP

Ugyanakkor több nagy cég is ígéretet tett arra, hogy korlátozott ideig fizetést ad dolgozóinak. Így tett a McDonald’s is, amely csaknem 62 ezer dolgozót foglalkoztat az országban.

Az IKEA kiskereskedelmi vállalatnak 15 ezer alkalmazottja van Oroszországban, és a bútoróriás szóvivője márciusban bejelentette, hogy háromhavi fizetést garantált dolgozóinak.

Azt azonban senki nem látja előre, hogy a vállalatok meddig tudják fenntartani ezt a támogatást. Szobjanyin szerint az orosz kormány beavatkozik majd, hogy segítse a kivonulás miatt állás nélkül maradt munkavállalókat.

A polgármester szerint a támogatási terv sokoldalú, magában foglalja a képzést, a közmunkában való részvételt, az ideiglenes foglalkoztatást, valamint ösztönzést is nyújt a cégeknek, munkaadóknak arra, hogy olyan dolgozókat alkalmazzanak, akik korábbi munkahelyük kivonulása miatt veszítették el állásukat.

A háború miatt bevezetett nyugati szankciók – bár Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint nem elég hatásosak – megbénították az orosz gazdaságot . Az ország több mint egy évszázadot követően az első külföldi adósságtörlesztési csőd szélére került. Az az egekbe szökött, a szakemberek pedig mély, elhúzódó recessziót prognosztizálnak.