Új szankciót fogadott el az észt kormány az orosz és fehérorosz állampolgárok észtországi munkavállalási és vállalkozási lehetőségeire vonatkozóan, és megszüntette a vízumok és tartózkodási engedélyek kiadását – közölte csütörtökön az ottani kormányhivatal.

Fotó: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Kristian Jaani belügyminiszter elmondta, a szankció célja, hogy felszámolja azt a különbséget, miszerint bár nemzetközi szankciókkal sújtották az orosz gazdaságot, az államok továbbra is adnak ki az orosz és fehérorosz állampolgároknak tartózkodási és munkával kapcsolatos engedélyeket. 

Határozottan korlátoznunk kell e két ország állampolgárainak Észtországba érkezési és letelepedési lehetőségeit– hangsúlyozta a miniszter.

Azonban továbbra is lehet majd utazni Észtországba családi vagy humanitárius okok miatt, és a meglévő és érvényes tartózkodási engedélyeket sem vonják vissza, valamint a birtokosai a szokásos módon hosszabbítást is kérhetnek.

Az érvényes munkavállalási vízummal rendelkező orosz vagy fehérorosz állampolgárok akkor is kérhetnek hosszabbítást, ha más munkáltatóhoz mennének dolgozni. Ugyanakkor, ha az előírt feltételek nem teljesülnek, vagy a személy megsérti az észt törvényeket, elveszti a tartózkodási jogát. Például visszavonható az engedély, ha az illető nemzeti, faji, vallási vagy politikai gyűlöletet és erőszakot szított, vagy bűncselekményt követett el.