A napi.hu írta meg, hogy két amerikai alkotmányjogász, Laurence Tribe és Jeremy Lewin arról értekezett a New York Times hasábjain, hogy Joe Biden amerikai elnök és a Kongresszus jogosult arra, hogy átutalja Ukrajnának az orosz központi bank által az Egyesült Államokban devizatartalékként tartott közel 100 milliárd dollárt. A pénzt ugyanis az ukrajnai háború miatt az oroszokra kiszabott szankciók részeként lefoglalták.

Fotó: AFP

„Ezek az eszközök már be vannak fagyasztva a Federal Reserve-nél és más bankoknál, köszönhetően a pénzügyminisztérium szankcióinak, amelyek tiltják az orosz központi bankkal folytatott tranzakciókat. Mivel egyre kevesebb esély mutatkozik a szankciók feloldására, ezeket a pénzeszközöket gyakorlatilag határozatlan időre lefoglalták” – írták a szakértők, akik szerint így ezt a pénzt elutalhatná az Egyesült Államok az ukrán államnak.

A két elemző felhívja a figyelmet, hogy a bucsai mészárlás, valamint más háborús bűnökről szóló jelentések legitimálják, hogy a lefoglalt orosz állami vagyont az ukrán kormány rendelkezésére bocsássák.

Szerintük ez a leggyorsabb módja az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás növelésének úgy, hogy nem az adófizetők pénzét költik.

„Mivel a szóban forgó tartalékok orosz állami tulajdonban vannak – ellentétben az oligarchák vagyonával –, nem védi őket a jogrendszerünk által a magántulajdon számára biztosított szokásos védelem. Az Ötödik Kiegészítés garanciája a tulajdon megfelelő eljárás nélküli kormányzati lefoglalásával szemben csak magánszemélyekre vonatkozik – külföldi kormányokra nem” – írták jogi elemzésükben.