Annak ellenére, hogy az Európai Bizottság lefelé módosította a görög gazdaságra vonatkozó előrejelzéseit, és 2022-ben 3,5 százalékos, 2023-ban pedig 3,1 százalékos GDP-növekedést várnak (a februári 4,9 százalék, illetve 3,5 százalék helyett), szerintük a lassulás ellenére stabil marad a növekedés a fellendülő turizmusnak köszönhetően.

A Bizottság legújabb jelentése szerint tovább nehezíti a mediterrán gazdaság helyreállítását a túlzott egyensúlyhiány is. A sebezhetőségek a magas államadóssághoz - 2021-ben a GDP 197,1 százalékára csökkent - és a nemteljesítő hitelek magas arányához kapcsolódnak, amely hátráltatja a bankokat, hogy kölcsönnel segítsék a vállalatokat és háztartásokat. Ugyanakkor a Bizottság szerint a görög helyreállítási és ellenálló képességi terv (RRP) sikeres végrehajtása komoly lehetőséget tartogat a sebezhetőségek kezelésére és a növekedés felgyorsítására.

People enjoy sunshine and leisure at a beach in Athens on January 1, 2018. (Photo by LOUISA GOULIAMAKI / AFP)
Fotó: LOUISA GOULIAMAKI / AFP

A megugró infláció és üzemanyagárak közepette a kormány megsegíti a leginkább rászoruló háztartásokat, így április 26-tól több mint 3 millió lakos pályázhat üzemanyag-támogatásra, melynek összege 30 és 50 euró között mozog, a gépjármű típusától és a kedvezményezett lakóhelyétől függően. Azok, akiknek 2020-ban a bevallott jövedelme 30 ezer euró vagy annál alacsonyabb volt, igényelhetik az úgynevezett üzemanyagbérletet 2022. április, május és június hónapokra vonatkozóan.

A fejlesztési és beruházási miniszter a RealFM-nek adott interjújában elmondta, hogy a kormány vizsgálja a bérlet meghosszabbításának lehetőségét is. Emellett ellenőrzik az ország 30 legmagasabb árú benzinkútját, valamint a közlekedési társaságokat, hogy vissza fogják a további áremeléseket. A miniszter hangsúlyozta, ebből nem következik, hogy nem lesznek magas üzemanyagárak, mivel azok objektív okok miatt emelkednek.

Locals and tourists watch the moon rising  by the Temple of Peseidon at the cape of Sounion, some 70 km south of Athens  on May 15, 2022. - A lunar eclipse is predicted on its set in early morning hours. (Photo by Louisa GOULIAMAKI / AFP)
Fotó: LOUISA GOULIAMAKI / AFP

A görög kormány próbálja enyhíteni az energiaválság következményeit is további 6,5 milliárd eurós kiegészítő támogatással. Ráadásul a hét elején az Európai Bizottság jóváhagyta nagykereskedelmi villamosenergia-árak felső határának meghatározását, valamint a megugró energiaköltségek háztartásokra és vállalkozásokra gyakorolt hatásának mérséklését célzó görög programot is.

Márciusban az infláció és az energia-áremelkedés ellenére mérséklődött a munkanélküliségi ráta 12,2 százalékára az előző hónapi 12,7 százalékról a görög statisztikai hivatal adatai alapján. A nők körében 15,8 százalékos (2021 márciusában 22,5 százalékos) volt a munkanélküliség, míg a férfiaknál 9,2 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 12,2 százalékról. A 15-24 éves korosztályban is lecsökkent a ráta a tavaly márciusi 40,7 százalékról 26,4 százalékra, a 25-74 évesek körében pedig 15,5 százalékról 11,5 százalékra.

Vassilis Kikilias turisztikai miniszter az Open TV-nek adott interjújában kiemelte a turizmus jelentős hatását a munkanélküliség csökkentésében. Mint kifejtette, áprilisban 20 éves csúcsot döntött az új állások száma, mintegy 124,4 ezer új munkahely jött létre, elsősorban a turizmus lendületének köszönhetően. 

Ráadásul az új állások 60 százaléka teljes munkaidős – tette hozzá Kikilias. Mindemellett jelenleg is folynak intézkedések a turizmussal kapcsolatos vállalkozások jelentős létszámhiányának fedezésére, hiszen mintegy 50 ezer állás még betöltetlen a főszezon kezdete előtt. A görög hatóságok így felkérték az ágazati vállalkozásokat, hogy a június-augusztusi időszakra május 31-ig jelentsék be a nyitott pozíciókat az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnak (DYPA), amely június 15-ig szakképzett személyeket ajánl soraiból.

Pensioners take part in a demonstration as they march towards the Ministry of Finance to protest against planned pension reforms, in central Athens on April 25, 2018. (Photo by ANGELOS TZORTZINIS / AFP)
Fotó: ANGELOS TZORTZINIS / AFP

A turizmusnak köszönhető javuló gazdasági helyzetből a nyugdíjasok is profitálhatnak, így több mint 12 év óta először emelhetik a görög nyugdíjakat 2023-ban – jelentette be Panos Tsakloglou munkaügyi és szociális miniszter-helyettes az ANA hírügynökségnek adott interjújában. Jelenleg 345,5 eurós a minimum havi nyugdíj a tizenöt éves járulékfizetési múlttal rendelkező nyugdíjasok körében.