Nemzetközi gazdaság

Nyugtatja a Gazprom az európai gázszolgáltatókat

A Bloomberg értesülései szerint az orosz gázcég levelet küldött az európai partnereinek.

Levélben nyugtatja az európai gázszolgáltatókat a Gazprom. A Bloomberg amerikai lap birtokába jutott levélben az áll, hogy az EU-szankciók ellenére továbbra is lesznek olyan módszerek, amelyekkel vehetnek orosz gázt és nem sértik vele az uniós rendelkezéseket. 

Korábban arról is szó volt, hogy Moszkva már rubelben fogadja csak el a gázvásárlást, illetve pontosabban: csak a kijelölt bankoknak lehet utalni a gázért fizetett összegeket, amelyek aztán átváltanak rubelre. A Gazprom levelében az áll, hogy ez is megváltozik majd egy május 4-én kiadott Kreml rendelet alapján. 

Kerülővel is érkezhet az oroszországi gáz

Akkor is eljuthat Magyarországra az orosz gáz, ha kiesne a Bulgárián keresztüli tranzitútvonal, ám nincs jele, hogy elő kellene venni a vészforgatókönyvet.

Ez alapján már nem lesz kötelező rubelszámlát nyitni a Gazprombanknál és az orosz jegybank sem folyik bele az átváltási műveletbe. 

St,Petersburg,,Russia,-,16,May,2021,,Gazprom,Sign,On
Fotó: Shutterstock

Arról egyelőre nem tudni, hogy az mit szól majd a levélhez és a mostani változtatásokkal megengedik-e a tagállamoknak, hogy így fizethessenek az orosz gázért. 

EU-biztos: minden nagy gázszolgáltatót megkerestek az orosz gáz pótlása miatt

Kadri Simson szerint 2030-ra szabadulna meg teljesen Európa az orosz függéstől.

 

ellátás rubelszámla gáz rubel Gazprom
Kapcsolódó cikkek