A francia kormány szerint eljött az ideje, hogy a polgárai agyőt mondjanak a nyugati kényelemnek. Felszólították a lakosságot, hogy kapcsolják le a lámpákat, húzzák ki a wifit és használják kevesebbet a légkondicionálókat az energiatakarékosság jegyében, mivel az ukrajnai háború miatt megugrottak az energiaköltségek, ráadásul a rekordhőmérséklet miatt az ellátás is veszélyben van.

FRANCE - ILLUSTRATION OF THE HEAT WAVE
Fotó: Pablo Patarin/AFP

Amikor elutazik akárcsak a hétvégére is, kapcsolja ki a lehető legtöbb elektromos készüléket, húzza ki a wifit, kapcsolja le a légkondicionálót– figyelmeztetett Olivier Veran kormányszóvivő szerdán a heti kormányülést követően, majd hozzátette:

És persze mindig kapcsolja le a villanyt, ha nincs a szobában.

FRANCE - WEATHER - ILLUSTRATION OF THE HEAT WEATHER AT THE TROCADERO
Fotó: Quentin de Groeve/AFP

Emmanuel Macron elnök buzdította a vállalatokat, a polgárokat és a helyi önkormányzatokat, hogy dolgozzanak ki készenléti terveket a nyár folyamán, hogy elkerüljék a téli energiaellátási problémákat, mivel Európa az elmúlt évtizedek legrosszabb energiaellátási válságával küzd – írja a Bloomberg.

Noha Franciaország kevésbé függ az orosz gáztól, mint más szomszédai, az elmúlt időben sok probléma merült fel az atomerőművekkel kapcsolatban, amelyek az ország energiájának több mint felét biztosítják. A helyzet mihamarabbi megoldása érdekében a kormány bejelentette, hogy felvásárolja az energiacég azon részvényállományát, amely még nincs a tulajdonukban. A teljes állománynak mintegy 16 százalékot kitevő hányadáért összesen 9,7 milliárd eurót fizetnének.

French Economy Ahead of Presidential Election First Round
Fotó: Bloomberg

Az országban 5,8 százalékra gyorsult az éves júniusban, ami 1985 júliusa óta a legmagasabb érték. Elsősorban az energiaárak pörgették az megélhetési költségek növekedését, az egy évvel korábbi árakhoz képest 33,1 százalékos emelkedés volt megfigyelhető a májusi 27,8 százalék után.

Macron korábban azzal vádolta Moszkvát, hogy a gázexporttal tartaná sakkban az európai tagállamokat a szomszédos háború fényében. Az szerdán végül azt javasolta, hogy a blokk a következő nyolc hónapban 15 százalékkal csökkentse gázfogyasztását és mihamarabb váltsák ki mással az orosz gázt.