Az Egyesült Királyságban a sör pintje 70 százalékkal drágult 2008 óta írta meg a CNBC a CGA tanácsadó cég adataira hivatkozva. Egy ilyen mértékű drágulás bőven meghaladja az inflációt, ráadásul vannak olyan helyek is, főleg Londonban, ahol akár 8 fontot is kérhetnek egy pint sörért.

A CGA adatai szerint egy pintért (568 milliliter) átlagosan 2,30 fontot kértek a pultoknál 2008-ban, 2022-ben viszont már 3,95 fontot kóstál a közkedvelt ital. Az átlagárak 2021 és 2022 között 15 pennyvel emelkedtek, ami majdnem 4 százalékos drágulás. 2008 óta ez a legnagyobb éves szintű bővülés ennek a terméknek az esetében.

kocsma
Fotó: Shutterstock

A tanácsadó cég munkatársai találtak olyan londoni kocsmát, ahol egy pintért átlagosan 8,06 fontot kértek az idén. Ez a valaha mért legmagasabb sörár, legalábbis a CGA adatai szerint. A legalacsonyabb átlagárat Északnyugat-Angliában, egy lancashire-i kocsmában mérték, ahol 1,79 fontot kértek a pultnál.

Az Egyesült Királyságban az júniusban 40 éves csúcsra, 9,4 százalékra gyorsult, és az elemzői konszenzus szerint októberben elérheti a 13 százaléknál is magasabb szintet. Az ország megélhetési költségekkel kapcsolatos válsága egyre mélyül, amire a Bank of England csütörtökön az 1995 óta legmagasabb alapkamat-emeléssel reagált.

A megélhetési költségek emelkedése miatt a pubok és a vendéglátóhelyek attól tartanak, hogy a fogyasztók inkább otthon maradnak majd, így a vendégkörük apadni fog. A CGA italokért felelős ügyféligazgatója a CNBC-nek elmondta, hogy az ellátási lánc problémái, a munkaerőhiány, a megugró energiaköltségek, a pandémiás időszak elhúzódó adósságai és úgy alapjában véve a magas infláció együttesen növelik a beszállítóiköltség-nyomást. Ez elkerülhetetlenül a fogyasztók oldalán fog lecsapódni, vagyis az árak tovább fognak emelkedni.

sör
Fotó: Shutterstock

A nyersanyagok és az energia

Francois Sonneville, a Rabobank vezető italelemzője a CNBC-nek azt mondta, hogy az árpától kezdve az egész értékláncban emelkednek az árak.

Az árpa ára 2021 óta megduplázódott, ennek pedig két oka van. Az egyik az, hogy Észak-Amerikában nagyon rossz volt a termés a kedvezőtlen időjárás miatt, így nem lehetett feltölteni a készleteket. A helyzetet tovább rontották a fekete-tengeri régióban az orosz–ukrán háború miatt leálló szállítások. Ez a helyzet a teljes mezőgazdasági ágazatot sújtja, a piac szereplői pedig arra panaszkodnak, hogy az ő esetükben az infláció sokkal magasabb.

Az árpa ugyan nagymértékben drágult, de a CNBC azt írja, hogy a szakértők szerint ez a sör árának mindössze az 5 százalékát befolyásolja. A hozzáértők elmondták, hogy a legnagyobb gondot a bérköltségek, a csomagolási és az energiaárak okozzák.

Az országos infláció 8,9 százalék körül mozog, de a mezőgazdasági szektorban ez a szám valahol 22 százalék felett van

– mondta Richard Hirst, a suffolki Hirst Farms tulajdonosa. Hozzátette, hogy ezt főleg az üzemanyagárak emelkedése okozza, mivel állítása szerint a traktorokat hajtó dízel ára több mint a háromszorosára nőtt.

Maga a főzési folyamat is rengeteg energiát használ fel, az energia ára pedig meredeken emelkedik. Mindezek ellenére a legnagyobb probléma a csomagolás. 

A sör önköltségi árának mintegy 25-30 százalékát a csomagolás, egész pontosan az üveg teszi ki: az előállítási árának a 25 százaléka az energia árától függ. A gázárak tízszer nagyobbak, mint két éve, ez pedig hatalmas hatással van egy sörfőző költségeire

– magyarázta el egy szakmabeli a CNBC-nek.

Dől a sör – jót tett a Heineken számainak a fogyasztók viselkedése

Vártnál magasabb féléves profitot jelzett hétfőn a holland Heineken, a fogyasztók ugyanis az inflációs nyomás ellenére is több sört vásároltak.