A várható energiahiány miatt 2020 novembere óta most a legnagyobb annak az esélye, hogy recesszióba zuhan az eurózóna. A Bloomberg által megkérdezett közgazdászok szerint ennek 

a valószínűsége 60 százalékra nőtt az előző, júliusi felmérésben szereplő 45, és az ukrajnai invázió előtti 20 százalékról. 

Németország, a blokk – és Európa – legnagyobb gazdasága azok között van, amelyek a leginkább függenek az orosz energiaellátástól, így az utóbbi visszafogása miatt valószínűleg már ebben a negyedévben stagnálni fog.

100-euro,Note,Sinking,Into,The,Water,,Shot,On,A,Lake
Fotó: Shutterstock


A költségek növekedése megnehezíti az eurózóna vállalatainak és a háztartásoknak a helyzetét, és a probléma az év utolsó hónapjaiban súlyosbodni fog az orosz energiafenyegetések miatt. Ráadásul további ellátási zavarokat okoz a súlyos szárazság is, amely miatt veszélyes mértékben csökkent az európai folyók vízszintje.
 

Az a legfrissebb várakozások szerint átlagosan 8 százalékos lesz 2022-ben – négyszer magasabb az Európai Központi Bank (EKB) célkitűzésénél. 

A megkérdezett közgazdászok jövőre még mindig 4 százalékos fogyasztói áremelkedésre számítanak, de úgy vélik, hogy 2024-re az infláció 2 százalékra lassul.
Szerintük az EKB júliushoz hasonlóan szeptemberben is fél százalékponttal emeli majd az alapkamatot, amely így 1 százalékos lesz. Jövő márciusban pedig további 25 bázispontos emelés várható.