Nemzetközi gazdaság

Elfogadták az energiatakarékossági csomagot Németországban

Németországban elfogadták a napokban belengetett energiatakarékossági csomagot. Eszerint megtiltják majd az üzleteknek, hogy nyitva tartsák az ajtókat a fűtési szezonban, és lekapcsoltatják a kirakatok és az emlékművek kivilágítását. A kormány várakozása szerint az új szabályok 2 százalékkal csökkentik majd az ország földgázfelhasználását.

Az energiafogyasztás csökkentését célzó szabályokról fogadott el rendeleteket szerdán a német szövetségi kormány, 

becslése szerint az új előírások révén 2 százalékkal kevesebb földgázra lesz szüksége Németországnak.

23 August 2022, North Rhine-Westphalia, Petershagen: View of a "power plant" sign. In order to save natural gas, another coal-fired power plant from the reserve in Germany is about to be restarted. It is the Heyden power plant in Petershagen, North Rhine-Westphalia, on the border with Lower Saxony. It is scheduled to return to the market from next Monday until the end of April 2023, according to operator Uniper. Photo: Friso Gentsch/dpa (Photo by FRISO GENTSCH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Friso Gentsch

Az Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggő drágulás miatt eddig hozzávetőleg 8 százalékkal csökkent a földgázfelhasználás Németországban, a földgáz helyett szén- és olajtüzelésre építő áramtermelés felfuttatása további 3-5 százalékos megtakarítást eredményezhet szakmai számítások szerint.

A kormány adatai alapján két év alatt bő tízmilliárd euró megtakarítást hozhatnak a most elfogadott rendeletek,

melyekben a többi között a középületek fűtéséről, az emlékművek kivilágításáról és a boltok utcára nyíló bejáratainak használatáról határoztak meg szabályokat.

Így spórolnak a németek: tilos lesz az ajtót nyitva tartani

Energiatakarékossági intézkedéscsomagot fogadhatnak el Németországban. A kormány ezzel próbálja visszafogni az energiapazarlást a különösen nehéz téli időszak előtt. Az miatt rendkívüli módon spórolniuk kell a németeknek a gázzal. Az intézkedéscsomagban részletezik, hogy egyes munkahelyeken a különböző helyiségeket hány fokra lehet felfűteni, és a háztartásokra is vannak külön szabályok.

Az orosz energiaszállításoktól való függetlenség elnyeréséhez össznemzeti erőfeszítés szükséges – emelte ki a kormányülés után tett nyilatkozatában Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter, hozzátéve, hogy „minden hozzájárulás számít”.

Németországban a kirakatok világítását is lekapcsolnák energiaspórolásból

A tervek között szerepel az üzletek, épületek és a műemlékek díszvilágításának lekapcsolása, a kiskereskedelmi ágazat érdekképviselete szerint ennek azonban biztonsági kockázatai vannak.

 

Németország energiaválság háború energia spórolás földgáz energiatakarékosság
Kapcsolódó cikkek