A koronavírusra hivatkozva elrendelték a hétfőtől csütörtökig tartó zárva tartást Kína déli technológiai központjában, a több mint 17 milliós Sencsen Huacsiangpej nevű kerületében – írja a South China Morning Post. A területen található a világ egyik legnagyobb elektronikai piaca.

Shenzhen Huaqiang North SEG Plaza City Skyline
Fotó: Getty Images

A kerület kereskedői hétfőn arra az értesítésre ébredtek, hogy a terület csütörtökig zárva lesz. A terület egyik legnagyobb piaci szereplője, a Huaqiang Electronics World szerint minden bérlőnek otthonról kell dolgoznia ebben az időszakban, és mindennap gyorstesztet kell végeznie.

A Huacsiangpej üzleti tevékenységének felfüggesztése része a sencseni vezetés által kezdeményezett szélesebb körű intézkedéseknek, így más kerületek is hasonló intézkedésekkel néznek szembe. 

Ennek előzménye, hogy vasárnap tizenegy új Covid-esetet jelentettek, amire válaszul célzottan lezárják a lakóövezeteket, és tömeges teszteléseket végeznek.

Az érintett területeken a gyógyszertárak és a szupermarketek kivételével minden üzletet bezárásra köteleztek. Az éttermi szolgáltatásokat felfüggesztették, csak elvitelre kínálhatnak ételeket. A sencseni vezetés egyben elrendelte 24 metróállomás határozatlan idejű bezárását is, amelyek többsége Futien és Luohu kerületekben található.

A Kína déli részén található, Hongkonggal is határos nagyváros lakossága több mint 17 millió fő, a távol-keleti ország egyik legforgalmasabb kikötője, egyben pénzügyi, gazdasági és ipari központ. Számtalan technológiai vállalat, például a Huawei és a Tencent székhelye található itt. 

Nevezik a kínai Szílicium-völgynek is, az itt elrendelt korlátozások tovább lassíthatják Kína gazdasági fejlődését.

Sencsen márciusban egyhetes zárlat után megfékezte a koronavírus-járványt, ezért a hatékony kormányzás mintájának szánták. Az elmúlt hónapokban Peking megpróbálja egyensúlyba hozni a városok lezárásával, tömeges tesztelésekkel és a határok lezárásával járó zéró-Covid-politikáját a gazdasági tevékenységek fenntartásával.

A legutóbbi intézkedések azonban azt mutatják, hogy a távol-keleti óriás nagy kihívásokkal néz szembe, amikor két, egymásnak ellentmondó cél között próbál egyensúlyozni. Li Ko-csiang miniszterelnök a hónap elején látogatást tett Sencsenben, és sürgette a települést, hogy vállaljon vezető szerepet a fejlődésben és a növekedésben.  

A szigorú járványvédelmi intézkedések azonban ezt megakasztják.

Az elmúlt napokban a fertőzések új hulláma miatt országszerte zárlatokat és tömeges karantént rendeltek el számos régióban, így aztán az ellentmondást nem tűrő intézkedések a hétköznapi élet részévé váltak Kínában, bár a lakosság körében nem túl népszerűek. Ezzel szemben más ázsiai országok, mint például Szingapúr, inkább együtt élnének az egyre kevesebb kockázatot jelentő koronavírussal.

A harmadik elnöki ciklusára készülő Hszi Csin-ping többször kiállt a zéró-Covid stratégiája mellett, s a szigorú intézkedések valószínűleg nem fognak a közeljövőben változni. Mindez az ingatlanpiaci válsággal együtt oda vezetett, hogy a világ második legnagyobb gazdaságának számító Kína a második negyedévben éppen csak elkerülte a visszaesést.