A hivatalos kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index növekedést mutatott szeptemberben, viszont a szolgáltató szektor BMI értéke csökken – írja a Reuters.

A hivatalos kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index (BMI) szeptemberben 50,1-re nőtt az előző havi 49,4-es értékről, amivel meghaladta a 49,7-es prognózist.

Zhao Qinghe, a Nemzeti Statisztikai Hivatal statisztikusa szerint a BMI javulása a feldolgozóipar teljesítményének köszönhető. A feldolgozóipar fellendülését a gazdaságélénkítő intézkedések és az aszályok elmúlása segítette. A távol-keleti ország a második negyedévben csak hajszál híján tudta elkerülni a zsugorodást, viszont a kínai ipari termelés augusztusban 4,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ami március óta a legjobb adat.

A kedvezőbb termeléssel szemben a hivatalos szolgáltatóipari BMI Kínában 50,6-ra csökkent az egy hónappal korábbi 52,6-ról. A rosszabb mutatókat Zaho a koronavírus-járvánnyal magyarázta, mivel a Covid visszavetette a kiskereskedelemet, a légi közlekedést, a turizmust és a vendáglátást is.

HONG KONG, CHINA - 2022/09/29: A male customer uses a smartphone next to a Louis Vuitton shopping bag in front of the Italian luxury fashion house Dolce & Gabbana store in Hong Kong.
Fotó:  Budrul Chukrut / Getty Images

 

Bár Hszi Csin-ping többször kiállt a szigorú járványvédelmi intézkedések mellett, valójában a zéró-Covid felfalja a kínai növekedést. Viszont a hivatalos felméréssel ellentétben a Caixin médiavállalat feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe 48,1-re esett az előző havi 49,5-ről. 

A kínai gazdaság szeptemberben tovább veszített lendületéből, a járványvédelmi intézkedések pedig csapást mértek a szolgáltatási szektorra

– fejtette ki Zichun Huang, a Capital Economics közgazdásza.

A nagyobb ázsiai gazdaságok közül Dél-Korea ipari termelése csökkent az előző hónapban, ellenben Japán alig érzi a válságot: a felkelő nap országában hónapok óta emelkedik az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom is. A kínai gazdaságnak a szigorú járványvédelmi intézkedésekkel és az ingatlanpiaci válsággal kell megküzdenie.

Félkész lakásokba költöznek a kínaiak

Egyre mélyül a kínai ingatlanpiaci válság, az építkezések lassulása, illetve leállása miatt rengeteg vevő nem jut lakáshoz, akik számtalan módon tiltakoznak. Például beköltöznek a félkész, befejezetlen lakásokba és bojkottáljak a jelzáloghitelek visszafizetését.