Nemzetközi gazdaság

Az Emírségekből és Franciaországból is vehetnek gázt a németek

Robert Habeck, az ország gazdasági minisztere szerint az Emírségekbe utazó Scholz LNG-szerződéssel tér majd haza, míg az amerikai szállítások legnagyobb felvevőpiaca, Franciaország októbertől küldhet gázt Németországba.

Várhatóan LNG-szállításról ír alá megállapodást az Egyesült Arab Emírségekben tett látogatásán vasárnap Olaf Scholz német kancellár – közölte Robert Habeck, a kancellár helyettese és gazdasági miniszter, aki a saját, márciusi, Katart és az Emírségeket érintő útjára is utalt.

Committee meetings of the federal parties, 19 September 2022, Berlin: German Chancellor Olaf Scholz (r, SPD) arrives at SPD party headquarters ahead of Lars Klingbeil, SPD federal chairman, for his party's committee meetings. Photo: Kay Nietfeld/dpa (Photo by KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Committee meetings of the federal parties
Fotó: Kay Nietfeld / AFP

Azonban májusban olyan híresztelések kaptak szárnyra, amelyek szerint Katar és Németország megállapodásán törések jelentkeztek, főként a szerződések időtartamával kapcsolatban voltak vitás kérdések. 

Habeck arról is beszélt Lubminban, ahol a kormány szeretne hamarosan úszó LNG-újragázosító és -tároló egységet telepíteni, hogy az országnak a megszokottnál gyorsabban építenie. A politikus szerint erre jó példa a Wilhelmshavenben és a Brunsbuettelben épülő LNG-terminál – írja a Reuters.

Németország számára Franciaországból is érkezhet földgáz, körülbelül október 10-től 

– közölte a francia energetikai szabályozó, a CRE. Bár Franciaország maga is exportra szorul a nyersanyagból, fogyasztása mindössze fele a németnek, miközben a legfrissebb amerikai adatok szerint júliusban az országból exportált LNG legnagyobb felvevője volt, közel 1,5 milliárd köbméternyi érkezett az Egyesült Államokból a francia kikötőkbe.

 

Németország energiaválság Egyesült Arab Emírségek gáz LNG Franciaország
Kapcsolódó cikkek