A bukaresti energiaügyi minisztérium elé vontak jelképes sztrájkőrséget pénteken a romániai kohászati szakszervezetek, árkorlátozást követelve az ipari fogyasztók számára is.

román közszolgák béremelése Flag of Romania on the mockup credit card maze. Financial difficulties related 3D rendering
Fotó: Shutterstock

A tüntetők szerint tarthatatlanná vált a nagy energiaigényű iparágak helyzete: az ágazatban szinte teljesen leállt a termelés, több ezer alkalmazottat küldtek kényszerszabadságra. A dél-romániai Slatinán működő Alro alumíniumgyár az ország legnagyobb energiafelhasználójának számít, a magas energiaárak miatt azonban kevesebb mint harmadára kényszerült csökkenteni a termelést. Hétszáz alkalmazottját hazaküldte, év végéig pedig további 1500-at küld kényszerszabadságra.

A Duna torkolatvidékén, Tulceán üzemelő Alum timföldgyár már leállt: ott 570 ember maradt munka nélkül.

Az alumíniumipari vállalatok küldöttei az idén másodszor tüntettek Bukarestben az energiaárak korlátozását követelve, most azonban a galaci, a zilahi, az aranyosgyéresi, a vajdahunyadi, a targovistei és a calarasii kohászokat – mintegy 30 ezer munkást – képviselő Metarom szakszervezet is csatlakozott hozzájuk.

A több száz szakszervezeti képviselő magyarázatot és megoldást követelt a szaktárcától az energiaárak – álláspontjuk szerint indokolatlan – emelkedésére, és Virgil Popescu energiaügyi miniszter leváltását követelték. Petíciójukban úgy fogalmaztak: a tárcának nem az energiapiac 40 kereskedőjének gazdagodását, hanem a több tízezer munkahely védelmét kell szem előtt tartania.

Gázkorlátozást vezethetnek be Romániában

A lakossági fogyasztást nem, az iparit azonban racionalizálhatják télen Romániában

Kiemelték, hogy az iparág nem maradhat versenyképes egy olyan piacon, ahol a külföldi konkurensek legfeljebb 50 dollárt (19 550 forint) fizetnek a villanyáram megawattórájáért. 

A bukaresti tőzsdén pénteken 1486 lejbe (120 ezer forint) került 1 megawattóra villamos energia, de a héten volt olyan nap, amikor 2560 lejes (207 ezer forint) áron kereskedtek ezzel.

A szakszervezetek az ipari fogyasztók számára is árkorlátozást követelnek, de erre aligha lesz fedezet: a bukaresti kormány a lakosság esetén is arra kényszerült, hogy szeptembertől 15 százalékkal csökkentse a hatósági ársapkával vásárolható energiamennyiséget.

Ársapkát vezetne be az unió a földgázra

A földgáz árának piacfüggetlen, hatósági korlátozását javasolja az Európai Bizottság a romló európai energiapiaci helyzet miatt.