Nemzetközi gazdaság

Önsterilizáló műanyag öli a vírust, a Covidét is

Kórházakban, idősotthonokban rengeteg problémát tudnak okozni a személyzet védőruháján megtelepedő vírusok, mint a koronavírus-járvány idején is. Belfasti tudósok erre a problémára találtak megoldást.

Vírusölő műanyagot fejlesztettek ki a belfasti Queen’s University kutatói, amely segíthet megelőzni a Covid-járvány idején gyilkossá vált fertőzéseket a kórházakban és idősotthonokban. A bevonat olcsó, és könnyű alkalmazni a védőfelszerelésen, például a személyzet kötényein.

Fotó: Queen’s University Belfast

Tanulmányok szerint a több millió áldozatot szedő Covid vírusa, a SARS-CoV-2 bizonyos felületeken akár három napig is életben marad a szervezetből kikerülve. Ez semmi ahhoz képest, amire más mikrobák, például a néhány napos akut hányást és hasmenést okozó norovírus képes, amely akár két hétig is leshet új áldozatra.

A kutatók ezért önfertőtlenítő anyagok után kutattak, amelyek csökkentik az esélyét, hogy a fertőzött felületek továbbadhassák a kórokozókat. 

A rézről például kiderült, hogy ellenségesen viselkedik a vírussal szemben, csakhogy az adott célra nem elég hajlékony. 

Ezért a kutatók olyan műanyaglapokkal kísérleteztek, amelyek titánium-dioxid,nanorészecskéket tartalmaznak. Az ultraibolya fény hatására – ehhez már egy égő fénye is elég – ezek olyan molekulákat bocsátanak ki, amelyek a vírusok szintjén igazi gyilkosoknak bizonyultak, mert könnyen reakcióba lépnek a kórokozók genetikai anyagával, proteinjével és az ezeket összefogó anyaggal.

Ez a bevonat az egészségiparban használt kidobható műanyag bevonatok közül sokat helyettesíthet, hiszen az a hozzáadott értéke, hogy önfertőtlenítő, és igazán még extra költsége sincsen

idézte a BBC Andrew Mills professzort az egyetem kémiai tanszékéről.

A plasztikot négyféle vírusra tesztelték a laboratóriumban: két influenza-kórokozóra, a Covid vírusára és a szervezeten kívül nagyon stabil picornavírusok közül egyre. 

Kontrollált körülmények közt egymillió vírust helyeztek egy műanyag lapra, sokkal többet, mint amire szükség van egy fertőzés elindításához. Kevesebb mint egy óra után már látható volt a hatás, két óra alatt pedig az összes vírus elpusztult. A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy a nem laboratóriumi környezetben, ahol nincs ekkora víruskoncentráció, a plasztik néhány perc alatt öl.

A védőruhákon kívül az önfertőtlenítő bevonat kórházi terítőkön, függönyökön vagy akár az élelmiszeriparban is alkalmazható, de természetesen még tesztelni kell.

 

 

 

 

ellenszer vírusölő megelőzés védekezés kórház műanyag vírus kórokozó idősotthon koronavírius covid védekezés a járvány ellen
Kapcsolódó cikkek