Az elmúlt napokban a meglepetésszerű ukrán ellentámadás jelentette a fő eseményeket a háború kapcsán. Ukrajna a háború kezdete óta nem tapasztalt sikereket tudhat magáénak, több tucat települést visszafoglalt, köztük a stratégiai szempontból jelentős Izjumot is.

This handout picture taken and released by Ukrainian Presidential press service on September 14, 2022 shows Ukrainian president Volodymyr Zelensky (C) posing for a selfie with a servicewoman in the de-occupied city of Izyum, Kharkiv region. - Zelensky on September 14, 2022 visited the east Ukraine city of Izyum, the military said, one of the largest cities recently recaptured from Russia by Kyiv's army in a lightning counter-offensive.
Fotó: Ukrán Elnöki Sajtószolgálat / AFP

A sikereken felbuzdulva, és a morált tovább erősítve Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is a frontra utazott, és Izjumban találkozott az ott tartózkodó katonákkal – számolt be róla a Visegrad24 Twitter-oldala.

Moszkva ugyan elismerte, hogy az orosz erők kivonultak több ukrán városból, de nem volt hajlandó visszavonulásnak nevezni a csapatmozgásokat. A legfrissebb hírek szerint megindultak Oroszország irányába az ukrán csapatok.

Alkut ajánlott Ukrajna februárban, Putyin mégis tovább támadott

A Reuters értesüléseiről Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy teljesen téves információk.