Nemzetközi gazdaság

Felkelés tépázta afrikai ország enyhítheti az európai gázhiányt

Mozambikban jövőre visszatérhet beruházásaihoz több nemzetközi energiavállalat is, ahogy sikerül javítani a lelőhelyeknek helyet adó tartomány biztonságát az Iszlám Állam felkelésével szemben.

Mozambik szerint az első LNG-szállítmány az Eni Coral Sul nevű úszó üzeméből már a mostani hónap végén vagy november elején megkezdheti útját Európa felé – közölte pénteken az ország olajügyi hatósága, az INP.

Fotó: Camille Laffont / AFP

Az értesülést megerősíteni látszik, hogy a Welligence Energy Analytics jegyzete szerint a BP LNG-tankere, a British Sponsor már meg is érkezett a helyszínre. Az írás szerint a mező teljes, évi 3,4 millió tonnás (4,6 milliárd köbméteres) termelése a BP-hez tartozik a szerződés alapján. 

Az INP szerint mivel a BP elkötelezett az európai szállítások mellett, ezért valószínű, hogy a tanker is arra veszi majd az útját.

Az új szállítmányok segíthetnek enyhíteni a globális LNG-piac szűkösségét és az európai gázhiányt, miután az unió felé tartó gázszállítások oroszlánrészét leállította Moszkva. A Coral Sul mezőt az Eni 2012-ben fedezte fel és a termelés megkezdéséről 2017-ben hozta meg a végső döntést, azt ígérve, hogy 5 éven belül megkezdi az LNG-szállítmányok értékesítését. Az olasz cég a koronavírus-járvány és az ellátási láncok nehézségei ellenére képes is volt tartani az eredetileg meghatározott mentrendet.

Az offshore gázmezők kiaknázása és az hatására az országba érkező több milliárd dollár segíthet átalakítani a mozambiki gazdaságot, ám 

az Eni versenytársait az országot sújtó, hosszabb ideig kitartó, az Iszlám Államhoz kötődő felkelés elriasztotta a beruházásoktól. 

A TotalEnergies tavaly vis majort hirdetett a saját 20 milliárd dolláros LNG-projektje kapcsán – írja a Reuters.

Az öt éve tartó konfliktusban eddig több mint 4 ezren vesztették életüket és mintegy millióan távozni kényszerültek otthonukból a Világbank szerint, ám a nemzetközi szervezet mégis a gyorsulására számít a következő években az országban. A Világbank 2022 és 2024 között az LNG-termelés megkezdésével párhuzamosan átlagosan évi 5,7 százalékos gazdasági bővülésre számít.

Januárban a TotalEnergies vezérigazgatója is az országba látogatott, remélve, hogy sikerül újraindítani a félbemaradt projektet, ám az INP szerint ez csak jövőre lehet esedékes. Pénteken az INP arról beszélt, hogy a beruházásnak helyet tartományban javult a biztonsági helyzet. A szabályozó szerint a Totalt követően az ExxonMobil is visszatérhet a terveihez az országban a következő év elején.

Az INP a következő évben olaj és gáztermelési licencek újabb körét nyitja meg, míg a jelenlegi aukció győzteseit december 30-án hozza nyilvánosságra. Afrika könnyen lehet, hogy az olaj- és gázipari beruházások gyors bővülését tapasztalhatja a következő években , az hatására.

 

gáz LNG Mozambik
Kapcsolódó cikkek