A 2022-es év a folyamatos belpolitikai zűrzavarról szól az Egyesült Királyságban. A káosz mintegy 726 ezer fontjába (több mint 340 millió forint) is kerülhet a brit adófizetőknek a volt kormányfők, miniszterek és frakcióvezetők végkielégítései miatt – derült ki a Sky News elemzéséből.

Rishi Sunak becomes new PM Outgoing Prime Minister Liz Truss making a speech outside 10 Downing Street, London before travelling to Buckingham Palace for an audience with King Charles III to formally resign as PM. Picture date: Tuesday October 25, 2022. (Photo by Victoria Jones/PA Images via Getty Images)
Fotó: Victoria Jones – PA Images / Getty Images

A folyamatos kormányválságok és kormányváltások esztendejében az év eleje óta már 79 miniszter és két kormányfő távozott posztjáról. Közülük 71-en minden bizonnyal jogosultak az átlagosan 10 ezer fontot meghaladó összegű kifizetésekre – függetlenül attól, hogy mennyi ideig voltak hivatalukban.

Ahhoz, hogy megkapják a szóban forgó átalányösszeget, nem térhetnek vissza a kormányba a posztjuk elhagyását követő három héten belül.

E szabály értelmében azok a kormánytagok, akiket az újonnan megválasztott miniszterelnök, Rishi Sunak kedden menesztett, mindaddig jogosultak lesznek a kifizetésre, amíg november 15-ig nem térnek vissza fizetett kormányzati munkakörbe.

Az idei helyzetet jól leírja azaz adat, amely szerint a kabineti kinevezések száma az idén már több mint a duplája az 1979 óta eltelt bármelyik évnek.

Ők kapják a legtöbb pénzt

A legnagyobb összegre Brandon Lewis jogosult.

34 ezer fontot (majdnem 16 millió forint) kapott,

ami több annál, amit egy brit ápoló egy év alatt megkeres.

Lewis azért kap ilyen magas összeget, mert két kormánynak is tagja volt. Észak-írországi miniszteri posztot töltött be Boris Johnson kabinetjében, de júliusban lemondott, tiltakozásul, amiért Johnson nem volt hajlandó lemondani. Liz Truss kormányában pedig igazságügyi miniszterként tevékenykedett.

Mind Johnson, mind Truss jogosult 18 860 fontos (majdnem 9 millió forint) végkielégítésre.

Liz Truss csupán hét héten át volt az Egyesült Királyság kormányfője, így hivatali naponként 385 fontot (180 ezer forintot) kap. Érdekesség, hogy a végkielégítése így majdnem a duplája annak az összegnek (10 120 font), amit hat hét alatt fizetésként kapott volna időarányosan.

Szintén nem járt rosszul anyagilag Kwasi Kwarteng. Kénytelen volt lemondani kancellári tisztségéről, de így is csaknem 17 ezer fontra jogosult. Hivatali napjainak számával leosztva 444 fontot (208 ezer forint) kapott minden nap után. A végkielégítése több mint a duplája annak az összegnek, amit hivatalában fizetésként felvehetett volna ugyanennyi idő alatt.

Businessman Putting Envelope Of Sterling Notes In Jacket Pocket,
Fotó: GettyImaged

A korábbi kereskedelmi miniszter, Conor Burns 7290 fontot (több mint 3,4 millió forint), a volt parlamenti kincstárnok, a szexuális zaklatási botrányba belebukó Chris Pincher pedig 8000 fontot (több mint 3,7 millió forint) vihetett haza.

Nem mindenki vette fel a pénzt

A jelentős összegű végkielégítéseket nem mindenki vette fel, olyan is akadt, aki felvette, és jótékony célra fordította.

Visszautasította a pénzt Michelle Donelan, aki közel 17 ezer fontra lett volna jogosult amiatt, hogy Boris Johnson kormányában kevesebb mint 36 órán át töltötte be az oktatási miniszteri posztot.

Dominic Raab korábbi igazságügyi miniszter 16 878 fontot kapott végkielégítésként. Miután kedden újra megkapta a tárcát, bejelentette, hogy a pénz egy részét visszafizeti. Grant Shapps korábbi közlekedési miniszter a majdnem 17 ezer fontos végkielégítése felét jótékony célra fordította.

Később közli gazdasági terveit az új brit kormány

Jeremy Hunt pénzügyminiszter október 31-e helyett november 17-én ismerteti, milyen gazdaságpolitika várható Rishi Sunak kabinetjétől.