Nemzetközi gazdaság

Rendkívüli költségekkel néznek szembe az orosz cukorbetegek a háború miatt

A cukormérők és az inzulin ára is óriásit ugrott február óta. Bár a szankciók nem érintik a gyógyászati termékeket és eszközöket, sok nyugati cég ennek ellenére inkább leállt a szállítással.

Egyre jobban megérzik az Ukrajna elleni invázió és a nyugati országok által kiszabott szankciók hatását az orosz cukorbetegek. Oroszországban mintegy 10,5 millióra tehető azoknak a száma, akik valamilyen mértékű cukorbetegségben szenvednek, nekik pedig hónapok óta a meredeken emelkedő árakkal, kifogyó készletekkel kell megküzdeniük, ami nem egyszerű feladat.  

Mature woman injecting insulin with Trebisa pen
Fotó: Getty Images

A Moscow Times cikke szerint leginkább a tapasz formájú glükométerből – ez lehetővé teszi a cukorszint mérését anélkül, hogy meg kellene szúrni a beteget – van hiány az országban, ezt ugyanis importálták az invázió megindítása előtt, de mostanra a szankciók miatt egyre nehezebb hozzájutni az eszközökhöz. A lap által bemutatott szamarai édesanya egy ideig kénytelen volt kétéves cukorbeteg gyermekének ujját óránként megszúrni, de azóta sikerült Kínából beszerezniük a megfelelő felszerelést, amelyet Oroszországban egyébként őrületes áron kínálnak.  

Már a harmincas korosztály is rengeteget költ a diabetikus készítményekre 

A cukorbetegség világnapját minden évben november 14-én tartják.

Már a „korrekt”, azaz nem átverős oldalakon is 15 ezer rubel körül mozog a termék ára. Ez 100 ezer forint körüli összeg. Összehasonlításul, ugyanez a termék Magyarországon 6-8 ezer forintba kerül.  

Nem csak a cukorszintmérőkből van azonban hiány. Bár Oroszországban viszonylag jól kiépített az inzulingyártás, így sem sikerül tartani a lépést a kereslettel, aminek következtében a nélkülözhetetlen gyógyszer ára az egekbe szökött. Május végén a versenyhivatal kénytelen volt rábólintani az áremelésre, amire évek óta nem volt példa. Akkor az inzulinadagolók árát 28 százalékkal emelhették a gyártók – számolt be a Kommerszant című orosz lap.  

Az inzulin ára jelentősen megnövekedett, ma már egyhavi adag nagyjából 130 dollárból, nagyjából 55 ezer forintból jön ki az orosz cukorbetegnek. Ez az ottani bérekkel számolva óriási kiadásnak számít.  

Bár az orosz törvények szerint a megfelelő ellátást és gyógyszereket minden igazolt cukorbeteg számára ingyenesen kell biztosítani, a lapnak nyilatkozó páciensek és orvosok szerint ez messze nincs így a hiány és az áremelkedés miatt. Van, aki hónapokat várt új mérőkészülékre, miután az előző februárban tönkrement. Végül csak hosszas fenyegetődzés után kapták meg a szükséges készüléket.

Covid és cukorbetegség – itt a válasz a két betegség között összefüggésre

Amerikai kutatók a koronavírus-fertőzéssel összefüggő cukorbetegséget vizsgálták.

Több régióban is bírósági ügyek születtek már abból, hogy a betegek nem kapták meg a nekik járó eszközöket és orvosi ellátmányt, Uljanovszkban pedig nyomozást is indított a rendőrség a helyi egészségügy ellen, miután képtelenek voltak teljesíteni az előírtakat. 

Sok orosz beteg szerint azonban hiába lesz ezeknek bármilyen eredménye, ettől még nem kapják meg a létfontosságú gyógyszereket.  

A szankciók – bár ezek elvileg nem céloztak orvosi eszközöket és gyógyszereket – közvetetten mégis érintik az egészségügyet is, hiszen sok nyugati cég inkább kivonult, és egyáltalán nem szállít Oroszországba, hogy elkerülje a megbélyegzést. A tapasz formájú mérőket gyártó amerikai Abbott cég például február óta egyetlen terméket sem szállított le Oroszországba. Bár ígérik, hogy hamarosan megindítják az ellátmányokat, ez egyelőre nem történt meg.

Az orosz cukorbetegek közül pedig egyre többen aggódnak, hogy mi lesz, ha kifogynak a szükséges gyógyszerekből és mérőeszközökből.  

 

cukorbetegek orosz-ukrán háború inzulin
Kapcsolódó cikkek