Nemzetközi gazdaság

Stratégiai jelentőségű megállapodás született Erdogan és Putyin között

Korábban a Gazprom vezetője arról beszélt, hogy várhatóan egy évnél is tovább fog tartani a titokzatos támadásban megrongálódott Északi Áramlat helyreállítása.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerda este bejelentette, hogy megállapodott orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal egy közös törökországi földgázközpont létrehozásáról – számolt be a Reuters.

Russian President Vladimir Putin meets with Turkey's President Recep Tayyip Erdogan on the sidelines of the Sixth Summit of the Conference on Interaction and Confidence Building Measures in Asia (CICA) in Astana on October 13, 2022.
Fotó: Vyacheslav Prokofyev / AFP

Erdogan a török parlamentben tartott beszédet, ahol kijelentette, hogy Putyin azt mondta, Európa gázellátása a törökországi csomóponton keresztül fog történni a jövőben.

Alekszej Miller, a Gazprom első embere a moszkvai energiahét-konferencián felszólalva figyelmeztette Európát az orosz gázról való lemondás következményeire, mivel szerinte nincs garancia arra, hogy Európa a jelenlegi gáztárolási kapacitása mellett túléli a telet. A cégvezér kijelentette, hogy az Északi Áramlat helyreállítása egy évnél is tovább fog tartani, de ez a Siemenstől is függ, mivel Oroszország még mindig nem fér hozzá a területhez.

Az orosz–török kapcsolat már akkor is szóba került, Miller a konferencián is kihangsúlyozta Putyin felhívását, amely szerint Törökországban európai gázközpontot kellene létrehozni. Minden jel arra mutat, hogy a török fél is partner lesz ebben.

 

energia földgáz Erdogan Putyin
Kapcsolódó cikkek