Nemzetközi gazdaság

Szegény embert az ág is húzza: újabb földgázforrástól búcsúzhat Európa

Árvizek miatt leállt a nigériai LNG-szállítás. Ez hatalmas probléma Európának, mivel minden beszerzési forrásra szüksége van a tél átvészeléséhez. A nigériai NLNG közölte, hogy dolgoznak a cseppfolyósított földgázgyártás újraindításán, de egyelőre nem tudják megmondani, hogy ez mikor fog megtörténni. A kieső nigériai LNG a Shellnek fájhat a legjobban.

Árvizek miatt nem tud LNG-t szállítani Európának Nigéria – írta meg a Reuters. Ezzel tovább romlik a kontinens ellátásbiztonsága, miközben az európai országok igyekeznek alternatívákat találni az orosz energiahordozók helyett.

Violence And Poverty Plagues Oil Rich The Niger Delta, BONNY ISLAND, NIGER DELTA, NIGERIA - OCTOBER 12: A ship loads liquefied natural gas from the Nigerian Liquefied Natural Gas plant October 12, 2004 on Bonny Island, Nigeria. A member of OPEC, Nigeria is the world's seventh largest crude oil exporter, and the fifth largest supplier to the U.S. Royal Dutch/Shell leads Exxon Mobil, Chevron Texaco, Total Fin Elf and Agip in production through a series of joint ventures with the government. Despite producing 2.26 million barrels of oil a day, 60 percent of Nigerians live below the poverty line. (Photo by Jacob Silberberg/Getty Images)
Fotó: Jacob Silberberg / Getty Images

Az NLNG (Nigeria LNG Limited, nigériai cseppfolyósított földgázgyártó vállalat) vis majorra hivatkozva leállította az európai szállításait, mivel az országot sújtó heves áradások miatt nem tudnak üzemelni a gázszolgáltaó üzemei. 

Az NLNG évi 22 millió tonna kapacitással rendelkezik.

Közleményük szerint dolgoznak az árvíz okozta nehézségek elhárításán, de hozzáették, hogy az áradás még mindig fokozódik. A társaság nem tudta megmondani, hogy mikortól lesznek újra elérhetők a létesítményei.

Ez rendkívül nehéz helyzetbe hozza Európát, ahol az országok próbálják feltölteni a gáztározóikat a téli hideg beköszöntése előtt. Ebben hatalmas szerepe van az LNG-szállítmányoknak, mivel az oroszok jelentősen csökkentik a vezetéken érkező gázmennyiséget az ukrajnai háború kitörése óta.

A Nigériából érkező LNG egyik legnagyobb felvásárlója Portugália,

ami a gázkészleteinek majdnem felét szerzi be ebből a forrásból. Emellett a Shell olajipari nagyvállalat is nagy mennyiségben vásárolja a nigériai cseppfolyósított gázt.

Egyre nő a feszültség Európában a drága amerikai gáz miatt

Az amerikai ár négyszereséért adja el az Egyesült Államok a földgázt Európának, ami egyre több kritikát vált ki. Olcsóbb gázra azonban a jövőben sem számíthatunk, de a tartós ellátásban segítene, ha Európa pénzt fektetne az amerikai LNG-termelésbe.

Az európai készletek jelenleg elegendőnek tűnnek a télre, de az ellátási zavarok arra késztetik a vállalatokat és az országokat, hogy raktározzanak be minél több energiahordozót.

A Rystad Energy szerint a globális földgázellátás majdnem négy százalékát érinti az NLNG kiesése a piacról.

A nigériai cég termelése az árvizek előtt is akadozott, teljesítménye nagyjából a kapacitása kétharmadával tudott üzemelni. Ennek oka, hogy rendszeresek a lopások az olajvezetékekről, ami miatt vannak vállalatok, amik leállásra kényszerültek.

Becslések szerint havonta nagyjából 18-20 rakomány LNG indul útnak az NLNG-től. Szakértők úgy számolnak, hogy 

minden kieső szállítmány azonnali pótlása nagyjából 100 millió eurós adózás előtti veszteséget jelent a portugál multinacionális energiavállalatnak, a Galpnak.

A cég havonta nagyjából 2-3 szállítmányt fogad Nigériából. A Galp már jelezte, hogy felkészül az ellátási zavarokra, de azt nem tudják egyelőre, hogy mekkora lesz a vesztesége.

Sorban állnak az LNG-szállító hajók Európa partjainál

Tele vannak az üzemek, ahol visszaalakítják a cseppfolyós gázt.

 

energiaválság Európa földgáz
Kapcsolódó cikkek