Nemzetközi gazdaság

Tajvan szerint Hszi a kínai nép bűnöse lenne, ha háborút indítana

Kína az elmúlt két évben egyre nagyobb nyomást gyakorol a Tajvanra.

Hszi Csin-ping elnök a kínai nép bűnösévé válna, ha Kína megtámadná Tajvant, és nem nyerné meg a háborút, mert nemzetközi szankciók és diplomáciai elszigeteltség sújtaná – közölte Csen Ming-tung, Tajvan legfőbb biztonsági vezetője csütörtökön.

A,Red,Pin,On,Taiwan,Of,The,World,Map A Red Pin on Taiwan of the World Map A Red Pin on Taiwan of the World Map
Fotó: Shutterstock

Kína az elmúlt két évben egyre nagyobb katonai és politikai nyomást gyakorol a demokratikusan kormányzott Tajvanra, mivel fennhatóságának érvényesítésére törekszik, amit a tajpeji kormány egyértelműen elutasít.

A Kínai Kommunista Párt ötévenkénti kongresszusának vasárnapi megnyitóján Hszi Csin-ping azt mondta, a kínai nép dolga, hogy megoldja a tajvani kérdést, és ugyan Kína sosem mond le arról, hogy erőt alkalmazzon, mégis a békés megoldást támogatja.

Csen Ming-tung, a tajvani Nemzeti Biztonsági Hivatal vezetője újságíróknak elmondta, Hszi katasztrófára számíthat, ha fenyegetését valóra váltja, és megtámadja a szigetet.

Nincs lehetősége győzelemre, amennyiben fegyveres erővel támadna Tajvanra. A kínai nép bűnösévé válna – mutatott rá Csen, aki azt a szót használta, amely a kínaiakra mint etnikumra, nem az állampolgárságukra utal.

Hamar jött a válasz Tajpejből a pekingi retorikára: ragaszkodnak a szuverenitáshoz

Folytatódik a nyilatkozatháború a tajvani és a kínai vezetés között.

 

Tajvan Peking háború Hszi Csin-ping
Kapcsolódó cikkek