Nemzetközi gazdaság

Balsors tépi a lengyel és cseh ipart, a magyar még hasít

Kettészakadt a régió: a borzalmas cseh feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) után szerdán hasonló lengyel adat jött ki, miközben a magyar nem visszaesést, hanem az aktivitás élénkülését mutatja.

Részleteikben az eltérő módszertan miatt nem érdemes erőltetni a magyar, illetve a másik oldalon a cseh és a lengyel beszerzésimenedzser-index (BMI) adatokat összehasonlítgatni, a trendeket azonban mutatják, és az októberi számok alapján durva visszaesésbe szaladt a cseh és a lengyel ipar, miközben a magyar az európai válság ellenére is élénkül.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A csehek már kedden kiadták a saját adatukat októberre, szerdán jött a magyar és a lengyel. A lengyel index, miként a cseh is, mélyen az aktivitás visszaesését a növekedésétől elválasztó 50 pont alatt maradt, miközben a magyar a szeptemberi 49,6 pont után szépen visszaugrott a nyári szintekre, a szép bővülést mutató 56,4 pontra.

A lengyel BMI már április óta 50 pont alatt senyved, és fokozatos csökkenés után októberre eljutott a 42 pontig, a szeptemberi 43 után. 

A különbség már a gazdasági növekedést jelző adatokban is megmutatkozott: a lengyel már a második negyedévben – amikor már zajlott az orosz–ukrán háború – 2,1 százalékkal esett vissza az előző három hónaphoz képest, holott az év elején még 2,5 százalékkal nőtt. A magyar GDP eközben folyamatosan emelkedett, igaz, hogy lassabban az első negyedévi 2,1 százaléknál – egy százalékkal.

A harmadik negyedévi GDP-adatok közlését a csehek kezdték el, kedden, és kiderült, hogy „csatlakoztak” a lengyel visszaeséshez: 0,4 százalékkal zsugorodott a gazdaságuk. Ha a november 15-én esedékes lengyel adat megint mínuszt mutat, az már azt jelentené, hogy technikai értelemben megérkezett a a régióba. Ugyanazon a napon jönnek ki a magyar számok, és nem kizárt, hogy mi is beállunk a sorba, bár a szerdai BMI adat nem erre utal.

Nem jó jel, hogy Európa iparházában és legnagyobb gazdaságában, a Közép-Európa számára kiemelt kereskedelmi partner Németországban is visszaesést mutatott a feldolgozóipari BMI, októberben 45,7-re a szeptemberi 47,8-ról.  

A legutóbbi, augusztusi német ipari termelési adat egyébként meglepően jó volt, az éves index öt hónapnyi visszaesés után 2,1 százalékos bővülést mutatott, de akkor a BMI előrejelezte visszaesés még mérsékelt volt a jelenlegi pesszimizmushoz képest.

 

 

Cseh gazdaság GDP lengyel gazdaság magyar gazdaság visszaesés BMI feldolgozóipar
Kapcsolódó cikkek