Nemzetközi gazdaság

Energiaszolidaritási megállapodást kötött Németország és Franciaország

A két ország megállapodott egy állandó német–francia földgázellátási szolidaritási mechanizmusról, amelyről 2023 első negyedévében hivatalos megállapodást is kötnek.

Az energiaellátás biztonságát kölcsönösen szolgáló intézkedéseket dolgozott ki a német és a francia kormány, az úgynevezett energiaszolidaritási megállapodást pénteken írta alá Berlinben Olaf Scholz német kancellár és Élisabeth Borne francia miniszterelnök.

A globális különösen érzékenyen érinti Európát a földgáz 40 százalékát biztosító Oroszországból érkező szállítások visszafogása miatt. 

25 November 2022, Berlin: Chancellor Olaf Scholz (SPD) and Élisabeth Borne, Prime Minister of France, arrive for a press conference at the Federal Chancellery. Photo: Kay Nietfeld/dpa (Photo by Kay Nietfeld/picture alliance via Getty Images)
Olaf Scholz kancellár (SPD) és Élisabeth Borne, Franciaország miniszterelnöke sajtótájékoztatóra érkezik a szövetségi kancellári hivatalba 2022. november 25-én. 
Fotó: Kay Nietfeld / Getty Images

A konkrét intézkedések közé tartozik, hogy a földgázellátásban Franciaország – Németország és további EU-s tagállamok, főleg az orosz energiafüggőség oldására törekedő közép- és kelet-közép-európai országok támogatása érdekében – leállította Németországból származó gázimportját, és a francia hálózat teherbíró képességének határain belül növelte németországi földgázexport-kapacitását. Franciaország akár napi 100 gigawattórának megfelelő mennyiségben képes növelni németországi földgázszállításait.

Arról is megegyeztek, hogy kidolgoznak egy állandó német–francia földgázellátási szolidaritási mechanizmust, amelyről a két kormány következő együttes ülésén, 2023 első negyedévében hivatalos megállapodást is kötnek.

A villamos energia területén Németország vállalta, hogy Franciaország téli áramellátásának biztosítását szolgálva a lehető legnagyobb mértékben növeli a két ország ellátórendszereit összekötő kapacitást.

Németország az átviteli kapacitás növelésén kívül amellett is elkötelezte magát, a megújuló forrásokra támaszkodó energiatermelés bővítésével, a tartalékba helyezett erőművek újraindításával és az utolsó, még termelő atomerőművek üzemidejének meghosszabbításával minden lehetséges módon növeli áramtermelését és franciaországi exportját.

Energiaárfékeket vezet be a német kormány

A támogatási programokat a megugró európai árak indokolják.

 

 

Németország energiabiztonság energiaellátás Franciaország
Kapcsolódó cikkek