Nyilatkozatcunami várható szerdáig az Európai Központi Bank (EKB) döntéshozóitól, ekkor kezdődik ugyanis a december 15-én esedékes kamatdöntő ülését megelőző nyilatkozatcsend – bár már volt példa a megszegésére. A piac 50 bázispontos kamatemelésre számít, ennél magasabb meglepetés lenne.

LAGARDE, Christine
Christine Lagarde, az EKB elnöke – héják és galambok között kénytelen lavírozni. Fotó: Armando Babani / MTI

Az óceán túlpartján, az enyhülő inflációs adatok és Jerome Powell Fed-elnök nyilatkozatai alapján arra számítanak a befektetők, hogy az amerikai központi bank enyhít valamelyest a szigoron, és négy egymást követő, 75 bázispontos kamatemelése után 50 bázisponttal emeli irányadó kamatát. A piac hasonló folyamatokra számít az öreg kontinensen is, 

nem tartják valószínűnek, hogy behúznák a harmadik 75 bázispontos emelést, 

a pénzpiacok pénteken 54 bázispontot áraztak, az egy hónappal ezelőtti 67 után. Christine Lagarde, az EKB elnöke két beszédet is tart a héten, az egyiket a klímaváltozásról, a másikat – csütörtökön – a pénzügyi stabilitásról.

Az infláció szelídüllt, az árnyomás nem.

Az eurózóna inflációja novemberben 10 százalékra szelídült az októberi 10,6-ről, a maginfláció azonban maradt 5 százalékon. Vagyis

az árnyomás továbbra is erős. 

A december közepi kamatdöntést erősen befolyásolják majd az addig napvilágra kerülő makrogazdasági adatok. Pénteken jelenik meg az EKB saját felmérése az inflációs várakozásokról, s a színfalak mögött nagy erőkkel készül a központi bank szintén december közepén közzéteendő makrogazdasági prognózisa is. Kedden hozzák nyilvánosságra a német ipari rendelésállományról, szerdán a novemberi ipari termelésről szóló statisztikákat – ez utóbbinál az elemzők visszaesésre számítanak októberhez képest. Ha bejönnek az előrejelzések, eggyel több adat támasztja majd alá a recesszióról szóló várakozásokat. A héten jelennek meg az eurózóna harmadik negyedéves GDP-jéről szóló részletes statisztikák is.

Az EKB irányadó kamata
 

Az EKB-s nyilatkozatdömpinget a német és a francia jegybankelnök kezdte egy közös interjúval. Joachim Nagel, a Bundesbank elnöke és Francois Villeroy de Galhahau, a francia központi bank kormányzója egyaránt kiálltak a további kamatemelések mellett. 

2024 végére vagy 2025-re leszorítjuk az inflációt 2 százalékra

– közölte Galhau. Az EKB július óta 200 bázisponttal szigorított. „Új előrejelzéseket teszünk közzé 2023-ra és 2024-re, valamint első ízben 2025-re. Egyértelmű, hogy a kamatemeléseknek folytatódniuk kell” – tette hozzá Nagel.