Felszállt a Meteosat Third Generation (MTG) első műholdja a Francia Guyana-i űrkikötőjéből kedden, ezzel elindítva a kontinens legújabb, közös időjárás-előrejelző programját. Amikor 2026-ban teljes rendszert üzembe helyezik, ötvenszer több adatot szolgáltat, mint a jelenleg is használatban lévő, előző generációs műholdak – írta a Financial Times.

This handout picture released by Thales Alenia Space on September 9, 2022 shows the Meteosat Third Generation Imager MTG-I1, in the clean room of Thales Alenia Space in Cannes. - Twelve years of preparation and several billion euros to gain a few precious hours in forecasting severe weather: Europe is preparing to launch the first of its new generation weather satellites. Once in orbit at an altitude of 36 000 kilometres, MTG-I1, for Meteosat Third Generation Imager, will scan the planet every 10 minutes with an accuracy of up to 500 metres, half that of the previous generation launched in the early 2000s. (Photo by Handout / Thales Alenia Space / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/ THALES ALENIA SPACE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

A 4,3 milliárd eurós MTG-rendszer három műholdból áll majd, amelyek 36 ezer kilométerrel az Egyenlítő felett, geostacionárius pályán keringenek, azaz a Föld forgását követik. A műholdak két és fél percenként szolgáltatnak képeket az öreg kontinensről, ezzel segítve az időjárási modellek és az előrejelzések kiszámítását.

A műholdak a legújabb technológiákkal vannak felszerelve. Kettő az időjárási rendszerekről készít majd képeket, és kiegészítve az új villámvevővel, különösen hasznosak lesznek a rövid távú vihar-előrejelzésben. A harmadik űreszköz egy szonda, amely infravörös sugárzás segítségével háromdimenziós profilokat készít a légkörről Európa fölött, 30 percenként mérve a hőmérsékletet és a páratartalmat.

A cél az, hogy a meteorológiai szolgálatoknak sokkal nagyobb mennyiségű és pontosabb információt szolgáltassunk, ami segít az életek, a és az infrastruktúra megvédésében

– mondta Phil Evans, a rendszert üzemeltető Meteorológiai Műholdak Hasznosításának Európai Szervezete (Eumetsat) főigazgatója.

A projekt két páneurópai kormányközi szervezet együttműködésére alapul. A rendszer fejlesztéséért felelős Eumetsat 2,9 milliárd euróval, míg az Európai Űrügynökség 1,4 milliárd euróval járul hozzá a programhoz. A fővállalkozó a francia Thales és az olasz Leonardo összefogásából létrejött Thales Alenia Space, amely 70 alvállalkozóval közösen építette meg a műholdat.

Az MTG-rendszer nem lesz egyedül, a pontos meteorológiai megfigyelésben Amerika, Japán, Oroszország, Kína és Dél-Korea szondái is segítséget nyújtanak. Mivel az időjárási műholdak üzemeltetői szabadon cserélnek adatokat, így a világ meteorológiai hivatalai globális megfigyeléseket táplálhatnak szuperszámítógépes modelljeikbe, amelyek percektől hónapokig terjedő időskálán készítenek előrejelzéseket.

A műholdas adatok és a számítási képességek javulása már eddig is jelentősen növelte az előrejelzések pontosságát. Az Egyesült Királyság meteorológiai hivatala szerint a négy napos előrejelzések ma már olyan pontosak, mint a 30 évvel ezelőtti, aznapi jóslatok. A következő napra vonatkozó hőmérséklet-előrejelzések 92 százaléka ma már 2 fokon belül van.

Az újgenerációs műholdrendszerek és a meteorológiai ügynökségek együttműködésén keresztül sokkal pontosabb előrejelzéseket lehet megtenni, amely a szélsőséges időjárásra való felkészülést is felgyorsítja, amivel jelentős károkat lehet elhárítani. A klímaváltozás mellett ez a rendszer életeket is menthet.