Csendes borzongás vár a lakosság azon részére, amely a megfizethetetlenül magas árak miatt kiszorul a gáz- és az áramszolgáltatásból – figyelmeztet az egyik brit közműcég vezérigazgatója. 

Food bank with long queue for those in need during the second national coronavirus lockdown on 28th November 2020 in Edmonton, London, United Kingdom. The new national lockdown is a huge blow to the economy and for individuals who were already struggling, as Covid-19 restrictions are put in place until 2nd December across England, with all non-essential businesses closed.
Fotó: Barry Lewis / In Pictures via Getty Images

Ennek pedig szomorú vége lesz: 

megnő a megbetegedések és a halálozások aránya azok között, akik digitális kapcsolat nélküli, hagyományos, előre feltölthető mérőórákat használnak,

és hasonlítanak az 1970-es években beszereltekre. A Utilita Energy alapítója, Bill Bullen „vörös zászlós” jelentésében foglalta össze a legfontosabb tennivalókat, a dokumentumot a kormánynak is eljuttatta. Ezek közül a leggyorsabban a régi mérőórák okosmérőkre való cseréjét kell elvégezni, így ugyanis a szolgáltatók legalább észlelni tudnák, ha valakinél zuhan a fogyasztás, azaz kimerítette rezsire fordítható keretét.

Members of the public pass by a neglected branch of Poundland, a chain of value shops where most items are on sale for only £1, as a report published by think tank the Resolution Foundation reveals the government's levelling-up agenda, an initiative to close the economic gap between the country's richest and poorest regions, will cost billions more than initially estimated on 29th June, 2022 in Barnsley, United Kingdom. Barnsley, a South Yorkshire town that has ranked one of the most deprived in England, has so far had both of its bids for funding rejected.
Egye népszerűbbek a diszkontáruházak Nagy-Britanniában

A régi mérőórák elavultak, az elfogadhatatlan, hogy valaki kényszerből sötétben és hidegben ücsörögjön otthon, úgy, hogy a szolgáltató még nem is tud róla

– hangsúlyozta Bullen. Országszerte összesen 4,5 millió háztartásban van tölthető mérőóra, de csak az ügyfelek fele rendelkezik okosmérővel. A többieknek a postán vagy pedig a boltokban előre kell fizetniük az energiáért. Ha tehát ezeket nem töltik fel, akkor a lámpák kialszanak, a kazánok leállnak, mint ahogy a hűtőgépek, fagyasztók sem működnek, nem is beszélve a melegvíz-ellátásról.

Bullen javasolja a kirívó számlákhoz kanyarított extra tételek megszüntetését, illetve szerinte 

azt a tévhitet is le kell rombolni, hogy az intelligens mérőórákra való átállás pluszköltségekkel jár. 

Ugyanakkor véleménye szerint az okosmérőkkel el lehetne törölni azt a megbélyegzést, amely az előre feltölthető mérőórákhoz kapcsolódik. Cége egyébként mintegy 1,4 millió háztartást szolgál ki.

A feltöltős mérőórákat használók aránya
 

Közben a számla napról napra nő. A brit kormány 16 milliárd fontot költ a háztartások rezsitámogatására, és a nehézségeket fokozza az egyre hidegebbre forduló idő is. A National Energy Action jótékonysági szervezet szerint áprilistól a magasabb közüzemi számlák miatt 8,4 millió ember süllyed szegénysorba. Már most vannak, akik állateledelt esznek. Emellett immár az is biztos, hogy a közszférában a fizetések emelése nem éri el az inflációt.  

„Segítenünk kell azoknak az embereknek, akik már most is kétségbeesetten spórolnak, sokan például rossz egészségi állapotuk ellenére is lekapcsolják a fűtést” – mondta Gillian Cooper, a Citizens Advice fogyasztói csoport energiapolitikai vezetője.

MANCHESTER, ENGLAND - OCTOBER 19: A street sign for Energy Street stands near homes on October 19, 2022 in Manchester, England. The British utility company, National Grid, have said that UK households may face power cuts this winter for up to three hours at a time, if gas supplies run low. The UK relies heavily on gas to produce electricity, and gas supplies to Europe have been severely disrupted by the fallout from Russia's invasion of Ukraine.
Sok otthonban lesz sötét télen

Az utóbbi időben az átlag feletti hőmérséklet nagy könnyebbséget jelentett a háztartásoknak, a több mint ötmillió ügyféllel rendelkező E.ON az elmúlt hetekben a szezonális átlaghoz képest 10 százalékos energiafelhasználás-visszaesést tapasztalt. A december azonban már hűvösnek ígérkezik, és a tél is hidegebb lesz a szokásosnál – áll a brit meteorológiai hivatal legfrissebb közleményében.

 A szakemberek még a havazást sem zárják ki. „Még csak most kezdődik az igazán hideg idő, a következő egy-két hónapban sok minden kiderül – mondta Tony Jordan, az Auxilione energiatanácsadó vezető partnere.

A Brexit is megnövelte a brit háztartások kiadásait


Minden egyes háztartás havi élelmiszerszámlája csak az elhagyása miatt 200 fonttal nőtt – állapította meg elemzésében a London School of Economics gazdaságkutató intézete, a CEP felidézi, hogy Nagy-Britannia és az EU kötött ugyan kereskedelmi és együttműködési megállapodást, amely a Brexit után is kiküszöböli a vámtarifákat és a kvótákat a kétoldalú kereskedelemben, az egyezmény azonban nem intézkedik a korábbihoz hasonló mély kereskedelmi integráció fenntartásáról. 
Úgy vélik, a Brexit utáni két évben országosan 5,84 milliárd fonttal (csaknem 2800 milliárd forint), egy-egy háztartás esetében átlagosan 210 fonttal (több mint százezer forint) emelkedett az élelmiszerszámla. Nagy-Britanniában jóval 10 százalék felett – több mint négy évtizedes csúcson – jár az és ebben a Brexit okozta élelmiszer-inflációs többletnek is szerepe van. A CEP elemzőinek számítása szerint a brit EU-tagság megszűnése utáni két évben az élelmiszerek kiskereskedelmi árát évente hozzávetőleg 3 százalékkal emelték a Brexit hatásai Nagy-Britanniában.