Az optimisták alaposan megégették magukat a tavalyi évben, a piac rég nem látott esést produkált, a nagy indexek mindegyike negatívban zárt. Azok azonban, akik épp erre játszottak, degeszre keresték magukat.

Pénzügyi edukáció – híd a múlt és a jövő között Businessmen work with stock market tőzsde befektetések okostelefon részvény investments using smartphone to analyze trading data. kereskedelem smartphone with stock exchange graph on screen. Financial stock market.
Fotó: Shutterstock

A shortoló kereskedők együttesen 300 milliárd dollárt nyertek a piac bődületesen rossz tavalyi teljesítményén, de persze az nem volt mindegy, pontosan melyik szektor vagy bukására játszottak.

A Tesla, a Meta, az Alphabet és az Amazon is jó választásnak bizonyult, akik viszont például az energiaszektor zuhanását várták, alaposan ráfáztak.

A szektorok közül leginkább a szolgáltató és a távközlési szegmens bukására érte meg fogadni, ezek estek a legnagyobbat tavaly. De a sokat emlegetett technológiai szektor sem bizonyult rossz választásnak, 27 százalék feletti negatív teljesítménye sokakat tehetett boldoggá. 

Az energiaszektor esésére játszani nem volt nyerő, de szinte bármi mással csak keresni lehetett

A Tesla az évet 65 százalékos mínuszban zárta, a részvény shortolói december vége felé 15 milliárd dolláros nyerőben voltak. Külön érdekesség, hogy 2022 előtt gyakorlatilag soha nem lehetett a Tesla-részvényen shortból profitot csinálni, tavaly azonban csillagászati nyereséget dobott össze Musk cége a károgóknak.

A Facebook anyavállalata, a Meta részvényei 64 százalékot vesztettek értékükből, ennek hátterében a hirdetési piac átalakulása és a metaverzumra költött hatalmas összegek állnak, amelyek mind csökkentették a cég értékét a befektetők szemében.

Hasonló ívet írt le tavaly a Meta és a Tesla árfolyama: a veszteségük is közel van egymáshoz

A Meta-részvényeket shortolók 5,5 milliárd, a Google anyavállalatának, az Alphabetnek a papírjait eladók pedig 2,7 milliárd dollárt kerestek, míg a Netflix és az AMC részvényárfolyamának esésére játszók 2,3, illetve 2,1 milliárd dolláros hasznot zsebelhettek be.

A Netflix-árfolyam esésének okai közt a streamingpiac telítődését és a rosszul elrajtolt, reklámokkal tarkított előfizetési csomagjuk teljesítményét érdemes kiemelni. Az AMC árfolyamát pedig 2021-ben a Redditen szerveződő kisbefektetők rángatták meg alaposan, mémrészvénnyé téve azt, majd 2022 végén azért zuhant be a kurzus, mert a moziláncot üzemeltető amerikai társaság részvényösszevonást és tőkeemelést jelentett be adósságállományának csökkentése érdekében.

A vezető indexeket követő ETF-ek shortolása is kifizetődő volt, hiszen az S&P 500, a Dow Jones és a Nasdaq Composite mutatója is jókora esést könyvelt el tavaly.

A zölddel megrajzolt Nasdaq Composite indexe pirosban járt 2022-ben

A befektetők számára 18 ezermilliárd dolláros bukást hozó év után nincs sok okunk fellélegezni. A Wall Street recesszióra figyelmeztet és az elbocsátási hullámok folytatódnak, így nem meglepő, hogy még a befektetési alapok is a létező legnagyobb óvatossággal kezdik az idei portfólióépítésüket.