Boris Johnson, az Egyesült Királyság korábbi miniszterlenöke vasárnap Ukrajnába látogatott, ahol a látvány letaglózta a volt miniszterelnököt.

Boris Johnson Volodimir Zelenszkijjel tárgyalt Ukrajnában.
Fotó: AFP

Boris Johnson közleményében

kiváltságnak nevezte, hogy Zelenszkij meghívására Ukrajnába látogathatott, és személyesen is szolidaritásáról biztosíthatta az ukránokat.

Mint írta, Ukrajna népe már túl sokáig szenvedett, és az egyetlen esély a háború végére a minél gyorsabb győzelem. Johnson szerint ehhez minden szükséges eszközt biztosítani kell az ukránoknak.

Minél hamarabb bukik Putyin, annál jobb Ukrajnának és az egész világnak 

– jelentette ki.

A politikus ellátogatott a kijevi régióban található Borodianka városába, majd a civilek lemészárlásáról elhíresült Bucsa egyik templomába – írja a The Guardian.

Johnson szóvivője elmondta, hogy a politikus teljes mértékben támogatja a brit kormány Ukrajna-politikáját, ideértve a Challenger 2 tankok átadását. Rishi Sunak jelenleg miniszterelnök pedig elismeréséről biztosította Johnsont a látogatás kapcsán.

A volt miniszterelnök hivatali idejében is az ukránok egyik legfőbb szövetségesének számított.

Szívszorító volt bejárni Ukrajnát és látni a háború következményét. Mellettetek állunk most, és Ukrajna erős, független és szabad nemzetté való újjáépítésekor is – írta Twitter-bejegyzésében.