Az olajársapka napi 172 millió dollárnyi (160 millió eurós) veszteséget okoz Oroszországnak – állította a Bloombernek az energetikai és légszennyezési kutatásokkal foglalkozó független finn intézet, a Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) vezető elemzője, Lauri Myllyvirta. (Egy dollár 371,6 forint.) A kiesés összege napi 280 millió dollárra ugorhat február 5-től, ha elfogadják a legfejlettebb ipari államok, a G7 újabb tervét, amely szerint az ársapka a feldolgozott orosz olajtermékekre is vonatkozna – tette hozzá az elemző.

epa10382694 A brand logo at a gas station of Russian Gazprom Neft Russian oil producing company outside the Gazprom Neft MNPZ Moscow Petroleum Refinery JSC in Moscow, Russia, 30 December 2022. Russian President Vladimir Putin banned Russian oil exports to countries that imposed price caps. Before, the European Union and G7 countries agreed on a price cap of 60 US Dollars per barrel of Russian tanker oil.
Január elején 0,1 százalékkal nőtt az orosz olajkitermelés.
Fotó: EPA


Ez az adat igazolja, hogy a legfejlettebb ipari államokat tömörítő G7 által kikényszerített maximált ár és az uniós szankciók működnek, és jelentős károkat okoznak Moszkvának, amely a nemzetközi benchmark olajtípusokhoz képest már így is fél áron kínálja az Ural alaptípust. A CREA szerint azonban még tovább lehetne fokozni a nyomást azzal, ha az ársapkát a jelenlegi hordónként hatvan dollárról 25-35 dollárra csökkentenék. Ez még mindig magasabb lenne a kitermelési és szállítási költségeknél, de naponta legalább százmillió dollárral visszavetné az orosz exportbevételeket. „Lényeges, hogy az árplafont olyan szintre csökkentsük, amely megfosztja a Kremlt az olajprofitból származó adóbevételtől, és korlátozzuk a még meglévő orosz olaj- és gázimportot– – mondta Myllyvirta.
Moszkva előre közölte, hogy csökkentheti a kitermelést, mert leállítja a szállítást az árplafont elfogadó országoknak, így vált a két legfőbb piacává Kína és India. Ehhez képest a CREA azt állítja, hogy Moszkva eddig 3,1 milliárd euró értékben szállított nyersolajat olyan hajókon, amelyekre már vonatkoznak az árplafonhoz kapcsolódó egyéb, például biztosítási szabályok. Az intézet szerint más intézkedésekkel, például a szabályok be nem tartása esetén kiszabható büntetések szigorításával és a tartályhajók eladására kivetendő újabb szankciókkal napi további 200 millió euróval csökkenthetik a fosszilis tüzelőanyagokból származó orosz bevételeket. 

A picture taken shows Caspian Stream tanker aproaching the Russian LUKOIL ice-resistant fixed platform LSP-1, built at the Astrakhansky Korabel shipyard, intended to drill and operate wells and collect and pre-treat reservoir content at Korchagin's oil field in the Russian sector of the Caspian Sea some 180 km outside Astrakhan. The fields productivity of oil and gas condensate will peak at 2.3 million tonnes oil and 1.2 bcm gas per year.  AFP PHOTO / MIKHAIL MORDASOV
A Kreml nem látja az árplafon jelét.
Fotó: AFP

A Reuters friss jelentése szerint azonban több elemző is úgy véli, hogy az orosz olajbevételekre egyelőre csekély hatása van az olajársapkának, és ezt állítja Vlagyimir Putyin elnök szóvivője is.

„Ami a kiesést illeti, egyelőre senki sem látja az árplafon jelét” – mondta újságíróknak szokásos napi sajtótájékoztatóján Dmitrij Peszkov.

A Vedomosztyi című orosz gazdasági napilap szerint egyébként az év első napjaiban 0,1 százalékkal, napi 10,9 millió hordóra bővült az olajkitermelés a december végihez képest. A kivitel 1,2 százalékkal, napi 634 400 hordóra emelkedett, a feldolgozott termékek exportja pedig 1,4 százalékkal, napi 808 400 hordóra, ismertette a két megbízható forrásra hivatkozó jelentést a Reuters.
A hírügynökség szerint az orosz olajtermelés egyelőre ellenállónak bizonyul a nyugati szankciók és az ársapka ellenére. Tavaly a kibocsátás két százalékkal, 535 millió tonnára nőtt, ami napi 10,7 millió hordónak felel meg, míg az 7,5 százalékkal ugrott meg. Az árplafon miatt azonban a kitermelés az év korai szakaszában várhatóan 5-7 százalékkal visszaesik.

epa10382694 A brand logo at a gas station of Russian Gazprom Neft Russian oil producing company outside the Gazprom Neft MNPZ Moscow Petroleum Refinery JSC in Moscow, Russia, 30 December 2022. Russian President Vladimir Putin banned Russian oil exports to countries that imposed price caps. Before, the European Union and G7 countries agreed on a price cap of 60 US Dollars per barrel of Russian tanker oil.
Fotó: EPA