A Twitter pénzügyeit ismerők szerint új részvényekkel fizetné ki adóssága egy részét. Ha a tőkeemelés sikeres lesz, akkor azt a legmagasabb kamatozású hitelek törlesztésére lehetne felhasználni.

Elon Musk Twitter account displayed on a phone screen and Twitter logo displayed on a screen in the background are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on November 22, 2022.
Bennfentesek szerint Musk a Twitter tőkeemelésével törlesztené hitelei egy részét.
Fotó:  Getty Images

Novemberben Musk mondta, hogy a Twitter bevételei hatalmas csökkentek, naponta több mint 4 millió dollárt veszít a cég a hirdetők elpártolása miatt, és akkor még a csőd lehetőségét sem zárta ki.

Musk és csapata december közepén új és meglévő támogatókat keresett fel, hogy a Twitter eredeti felvásárlási árára vetített áron új saját részvények kibocsátásával tőkét vonjanak be. Egy akkor elküldött e-mail szerint Muskék tavaly év végéig meg akartak állapodni a tőkebevonásról. Többen azonban visszautasították a feltételeket a cég pénzügyi teljesítményével kapcsolatos aggodalmakra való tekintettel.

 

A Fidelity, Musk egyik társbefektetője 56 százalékkal csökkentette a részesedését a cégben, ami arra utal, hogy nehéz lesz külső befektetőktől forrásokat szerezni.

 

A Twitter 3 milliárd dolláros fedezetlen áthidaló hitelei a legdrágább részei annak a 13 milliárd dolláros adósságcsomagnak, amelyet Musk a közösségimédia-vállalat 44 milliárd dolláros felvásárlásának részeként vett fel. A hitelek 10 százalékos kamata mellett az egynapos finanszírozási kamatot is fizetnie kell. A kamatláb pedig negyedévenként 0,50 százalékponttal emelkedik. 

A Twitter éves kamatterhei több mint 100 millió dollárral nőttek azóta, hogy tavaly áprilisban bejelentették a felvásárlást. Akkor az egynapos kamatláb 0,3 százalék volt, jelenleg 4,3.

A cég 6,5 milliárd dolláros lejáró hitelei és a 3 milliárdos fedezeti áthidaló hitelei éves szinten 4,75, illetve 6,75 százalékos kamatterhet jelentenek, továbbá az említett egynapos kamatláb értékét.

A legnagyobb hitelt a Morgan Stanley adta 807 millió dollárnyi fedezetlen áthidaló hitellel, míg a Bank of Americának, a Barclaysnek és a MUFG Banknak egyenként 623 milliós kitettségük van. Ezeken túl a bankok több mint 2 milliárd dollárnyi egyéb Twitter-adósságot jegyeznek – írja a The Wall Street Journal.

Habár a milliárdos vagyona a napokban gyorsan gyarapodott, azért van miért aggódnia. Több pert indítottak kirúgott dolgozói a cég ellen, most pedig egy amerikai ingatlancég és III. Károly brit uralkodó is beperelte Muskot, mert nem fizetett bérleti díjat.