A külföldi befektetők növelték decemberben kínai kötvényállományukat, megszakítva a rekordot jelentő tíz hónapos kiáramlást, és az ország devizahiteles szabályozó hatósága szerint a tőkebeáramlás várhatóan az idei évben is folytatódik. A kockázatvállalási étvágyat és a befektetői hangulatot ugyanis nagyban javította, hogy Peking a múlt hónapban váratlanul megszüntette a szigorú járványkorlátozások nagy részét, majd megnyitotta a határokat, ami reményt ad a gyors gazdasági fellendülésre.

Chinese steamed buns welcome Spring Festival in Jinhua Workers are busy making "red printed steamed buns" in a Chinese steamed bun shop in Yafan Town, Wucheng District, Jinhua City, east China's Zhejiang Province, 11 January, 2023. (Photo by Shi Bufa / ImagineChina / Imaginechina via AFP)
A szolgáltatási szektor lehet a fellendülés első nyertese.
Fotó: Shi Bufa


A hivatal adatai szerint külföldi befektetők nettó 7,3 milliárd dollár értékben vásároltak kötvényeket és további 8,4 milliárdért a sanghaji és sencseni tőzsdén jegyzett vállalatok részvényeit decemberben. (Egy dollár 363,2 forint.) Január első felében újabb 12,6 milliárd dollárt fordítottak kötvény- és részvényvásárlásra. „A kínai stabilizálódásának, a jüanban denominált eszközök növekvő vonzerejének és a jüaneszközök biztonságos menedék szerepének köszönhetően a külföldiek továbbra is folyamatosan befektetnek a kínai értékpapírpiacokon” – összegezte közleményében a szervezet.
A Reuters a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy külföldi befektetők három hét leforgása alatt több kínai részvényt vásároltak, mint tavaly egész évben, mert arra számítanak, hogy a nyitásnak köszönhetően gyors növekedés várható a világ második legnagyobb gazdaságában. 

Több befektetési bank, így az ING, a JPMorgan és a Goldman Sachs is javított a növekedési kilátásokon az idei évre, a JPMorgan 4,4 százalékról 5,6-re, a Goldman Sachs 5,2 százalékról 5,5-re.

„A tavalyi év vége erősebb lett, mint vártuk, ráadásul az indikátorok a kiskereskedelmi forgalom erősödését jelzik, ezért a 2023-as GDP-növekedési kilátások javultak a korábbi előrejelzésünkhöz képest – erősítette meg Iris Pang, az ING Kínával foglalkozó közgazdásza. – Ettől még nem szabad figyelmen kívül hagyni azt, hogy Kína még mindig jelentős ellenszéllel néz szembe, beleértve a külső kereslet visszaesését, mivel az Egyesült Államokban és Európában várható az idén.”

Shanghai Railway Station ushers in peak passenger flow
Százmilliók indulnak útnak a holdújévi ünnepek alatt.
Fotó: AFP

A kínai gazdaságnak ugyan a tavalyi volt az egyik legrosszabb éve a mindössze háromszázalékos növekedéssel, a rövid távú mutatók mások szerint is arra utalnak, hogy a helyzet gyorsabban fordulhat jobbra, mint ahogyan korábban várták. A negyedéves és havi gazdasági adatok ugyanis jobbak lettek a vártnál, Ju Hsziang-zsong, a Citi Kínával foglalkozó vezető közgazdásza ezek közül a kiskereskedelmi forgalom meglepő visszapattanását és a szilárd munkaerőpiacot emelte ki. 

Látjuk, hogy a piacok és a politikai döntéshozók is ezeket az adatokat figyelik, mivel minden szem arra szegeződik, milyen erős és fenntartható a koronavírus utáni kínai fellendülés – az újranyitás gyorsabb és korábban kezdődött, így ez megtörténhet a talpra állással is

 – idézte jelentését a CNBC.
A növekedést támogatja a kormányzat fiskális politikája is, így Zsu Csao-ping, a JPMorgan globális piaci stratégája szintén fenntartható gazdasági javulásra számít. Ennek szerinte leghamarabb a szolgáltatási szektor látja majd az előnyeit, de az erősödő bizalom és a további politikai támogatás hatására ez átgyűrűzhet a fogyasztási javakat gyártó iparágakra is. Hszü Ja-ting, a S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza ugyancsak arra számít, hogy az év második felében jelentősen gyorsul a növekedés, mivel a kormányzat változatlanul a gazdaságot helyezi előtérbe a járvány kordában tartása helyett. Úgy véli, hogy a közegészségügyi aggodalmak „már nem jelentenek akadályt, mivel a legtöbb régió túljutott a fertőzési hullám csúcsán, így ki kellett alakulnia a természetes immunitásnak”.