Egy évvel ezelőtt 6,4 milliárd font értékben jegyeztek fel ügyleteket az első három hónapban, amikor a befektetők még a kamatlábak enyhe emelkedésére számítottak. Ebben azonban csalatkozniuk kellett, a helyzet drasztikusan megváltozott.

Sötét idők járnak a londoni irodapiacra, mivel a hitelkamatok az égbe szöktek.
Fotó:  Ben Stansall / AFP

Az adásvételi szerződések értéke nem érte el a 400 millió fontot, azaz a 179,5 milliárd forintot 2022 utolsó három hónapjában 

– a CoStar Group ingatlanpiaci elemző cég összesítése szerint.

Liz Truss, aki a legrövidebb ideig volt brit miniszterelnök, szeptember végén elfogadtatta az utóbbi évtizedek legradikálisabb adócsökkentési programját, amelyet a piac rendkívül negatívan fogadott. Az üzleti szereplők nem tartották biztosítottnak a 45 milliárd font értékű adócsökkentési program finanszírozhatóságát. 

Habár a Trusst a kormányfői poszton követő Rishi Sunak pénzügyminisztere, Jeremy Hunt visszavonta elődje szinte összes adócsökkentési intézkedését, úgy látszik, hogy az nem nyugtatta meg az üzleti célú ingatlanpiacot. Az országot a Moody’s és a S&P is leminősítette a szakpolitika növekvő kiszámíthatatlansága miatt, az EY szakértői pedig recessziót várnak 2023-ra a brit gazdaságban.

A fentiekre tekintettel nem meglepő az üzleti célú visszaesése, ám a mértéke így is megdöbbentő:

az utolsó három hónapban a londoni irodapiac az év harmadik negyedévéhez képest 88 százalékkal, az első negyedévhez képest pedig 45 százalékkal kisebb forgalmat könyvelt el. Az évzáró negyedév 364,5 milliós adata a húszéves átlag 11 százalékának felel meg.

A CoStar adatai szerint az elmúlt két évtizedben negyedévente átlagosan 3,5 milliárd font értékben cseréltek gazdát az irodák – írja a Bloomberg

Ingatlanértékesítések volumene a londoni irodapiacon