Nemzetközi gazdaság

Szeverszk bekerítésére készül az orosz hadsereg

A kulcsfontosságú városért ádáz küzdelmet vívnak a felek. Orosz oldalon csecsen harcosok és Wagner-zsoldosok is küzdenek Szeverszkért.

Az orosz hadsereg bekerítheti az ukrán fegyveres erőket Szeverszk közelében – nyilatkozta Gyenisz Puszilin, a Donyecki Népköztársaság megbízott vezetője – számolt be róla az orosz RIA hírügynökség.

Szeverszk
Szeverszk bekerítésére készül az orosz hadsereg.
Fotó: Sameer al-Doumy

Az orosz csapatok ellenőrzés alá vonták a Szol vasútállomást, így elvágták Artemovszk és Szeverszk fő utánpótlási útvonalait. Az ukrán erők most Szeverszk megerősített területein tartózkodnak, de ezzel azt kockáztatják, hogy bekerítik őket – ismertette a politikus.

Puszilin beszámolója szerint Artemovszkban továbbra is feszült a helyzet, de az orosz hadsereg folytatja az előrenyomulást.

A csecsen Akhmat különleges erők parancsnoka, Apity Alaugyinov azt mondta, hogy a Wagner-csoport katonáinak segítségével zárják körbe a várost.

Az orosz védelmi minisztérium szerdán jelentette be, hogy elfoglalták Sol települést. A falu egy közlekedési csomópont, Szoledartól északnyugatra.

Szoledar azért kulcsfontosságú mindkét fél számára, mivel nélkülözhetetlen a sikeres offenzíva folytatásához Donyeck irányában. A város a védelmi vonal közepén helyezkedik el.

Artemovszkért szintén heves harcok dúlnak. A várostól északra fekvő területek egy része ukrán ellenőrzés alatt áll, Oroszország ugyanakkor a Donyecki Népköztársaság területének tekinti azokat a részeket is.

Egy óvoda mellé zuhant az ukrán belügyminisztert szállító helikopter, sok a halott

Óvoda mellett csapódott be egy helikopter a kijevi régióban található Brovariban. A gép az ukrán belügyminisztert, Denisz Monasztirszkijt szállította. A hírek szerint a tárcavezető helyettese és a minisztérium államtitkára is a helikopteren utazott, mind meghaltak. Egyelőre 16 áldozatról tudni, a politikusok mellett több gyermek is életét vesztette. Azt nem tudni, hogy a helikopter mitől zuhant le.

 

Szeverszk Szoledár háború Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek