Nemzetközi gazdaság

Bár ennek kevés jele van, csökkenhet idén az orosz olajtermelés

Nem ez az első jóslat, amely az orosz termelés visszaeséséről szól.

Csökkenhet Oroszország olajtermelése idén Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes pénteki szavai szerint, az embargója és a G7 ársapkája miatt – jelentik az orosz hírügynökségek.

The Prirazlomnaya offshore ice-resistant oil-producing platform
AT SEA, RUSSIA - MAY 8 :  The Prirazlomnaya offshore ice-resistant oil-producing platform is seen at Pechora Sea, Russia on May 8, 2016. Prirazlomnaya is the world's first operational Arctic rig that process oil drilling, production and storage, end product processing and loading. Sergey Anisimov  / Anadolu Agency (Photo by Sergey Anisimov / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Sergey Anisimov

Az orosz olajtermelés visszaesésének egyelőre kevés jele van, sőt, tavaly rácáfolt a visszaesésről szóló jóslatokra, 

és 2 százalékos növekedés után 535 millió tonnát – napi 10,7 millió hordót – tett ki, főként a kínai és indiai eladások növekedése miatt.

Azonban a legújabb, a nyersanyag áramlását korlátozó intézkedések következtében kihívás lehet a jelenlegi termelési szint fenntartása. Ennek a veszélyét kérdésre válaszolva Novak is elismerte, különösen a tavaly decemberben bevezetett, hordónkénti 60 dolláros ársapka és a február 5-én életbe lépett, finomított termékekre vonatkozó korlátozások tükrében.

Ezen intézkedések célja 

megtalálni azt az egyensúlyi helyzetet, amely egyszerre csökkenti az orosz olajbevételeket és tartja szinten a termelést, megakadályozva ezzel a piac túlzott szűkösségét és az árak felrobbanását.

A Reuters összefoglalója rámutat, hogy február első hetében a korlátozások ellenére a termelés még 1 százalékkal emelkedett is januárhoz képest a Kommerszant csütörtöki közlése szerint. Novak egyébként nem először jelezte az orosz olajtermelés lehetséges csökkentését, ám erről szóló jóslatai eddig nem váltak valóra. Az orosz kitermelés visszaesését nemcsak az oroszok, de nyugati szakértők is többször megjósolták. Novak egyúttal márciustól a termelés napi 500 ezer hordós csökkentését is bejelentette, ami mintegy 2 százalékkal tolta feljebb a nyersanyag hordónkénti árát péntek délelőtt.

 

olajpiac olajembargó szankciók Oroszország ellen ársapka
Kapcsolódó cikkek