Nemzetközi gazdaság

Eddig több mint nyolcszázmilliárd euróba fájt Európának az energiaválság

Egy belgiumi agytröszt számításai szerint 29 európai ország összesen 768 milliárd eurót költött arra, hogy megvédjék a vállalkozásokat és a háztartásokat a megugró energiaáraktól. A lista élén Németország áll.

Az országai 657 milliárd eurót költöttek vagy különítettek el az kezelésére, az Egyesült Királyság 103,3 milliárd eurót, Norvégia pedig 8,1 milliárd eurót fordított a krízisre – derül ki a belgiumi think tank, a Bruegel elemzéséből.

európai energiaválság
Fotó: Shutterstock

A 29 vizsgált európai ország több mint 768 milliárd eurót különített el a területre.

A legtöbbet Németország költötte, 264,6 milliárd eurót, az Egyesült Királyság követi 103,3 milliárd euróval, Olaszország 92,7 milliárd euróval, Franciaország 92,1 milliárd euróval, majd Spanyolország 40,2 milliárd euróval. A hatodik helyen Hollandia (39,2 milliárd euró) található. A tanulmány szerzői megjegyzik, hogy a számítások nem tartalmazzák Németország 200 milliárd eurós csomagját, mivel annak tartalma még kevéssé ismert.

Az értékelés szerint hazánk 2,7 milliárd eurót fordított az energiaválságra.

Szomszédaink közül Ausztria 21,3 milliárd eurót, Szlovákia 9,1 milliárd eurót, Románia 9 milliárd eurót, Horvátország 1,8 milliárd eurót, Szlovénia pedig 2,1 milliárd eurót fordíthatott a területre. A legtakarékosabbnak Ciprus bizonyult 0,2 milliárd eurós kiadással, a szigetországot Észtország követi 0,6 milliárd euróval és Málta 1 euró milliárd euróval. Lengyelország 12,4 milliárd eurót költött a területre. 

A Bruegel szerint az összegek nagy részét az tette ki, hogy a kormányok korlátozták a villamosenergia-árakat és mérsékelték a benzint terhelő adókat. Az agytröszt úgy véli, hogy ezen változtatni kell, mivel az államoknak egyre kevesebb költségvetési mozgásterük van. Ehhez kapcsolódik, hogy több tagállam szerint az állami támogatások ösztönzése megzavarná a blokk belső piacát, például Németországot kritikával illették az óriási energiatámogatási csomagja miatt, amely messze meghaladja azt, amit más uniós országok megengedhetnek maguknak.

Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti képviselője közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az intézet számításában a magyar rezsicsökkentést nem számították bele, mivel mint mondták, az nem ideiglenes intézkedés. A rezsicsökkentés azonban rezsitámogatásnak minősül, amit figyelembe véve Magyarország GDP-je közel 6 százalékát fordította tavaly rezsivédelemre, amivel ebben a listában az uniós rangsor negyedik helyén áll – közölte a politikus.

Több módon is csökkenthető a gázfogyasztás

A gázfogyasztás köztudottan legjelentősebb tétele a fűtés, azonban a fogyasztás ötödét a vízmelegítés teszi ki. Megfelelő beállításokkal, karbantartással mérsékelhető a fogyasztás, nem elég csupán a szobák hőmérsékletét csökkenteni.

 

 

energiaválság Németország Európa európai energiaválság
Kapcsolódó cikkek