Túl lehet a mélyponton az eurózóna gazdasága – legalábbis erre lehet következtetni a tagországok BMI-adataiból. Tény ugyanakkor, hogy a közép-európai térség feldolgozóipara maradt a rosszabb helyzetben. A világ nagyobb részén enyhült az infláció és a keresletcsökkenés mértéke, a szakemberek azonban különbözőképpen látják az egyes országok helyzetét.  

Engineer Testing Forged Steel,
germany, factory, industrial, manufacturing industry
Erősödött a német feldolgozóipar.
Fotó: Monty Rakusen

Habár az ázsiai országok feldolgozóipara sem remekelt, a kínai szektor aktivitása a várakozásoknál kisebb mértékben csökkent,

köszönhetően a zéró-Covid-politika év végi feloldásának. Az S&P Global Caixin kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe januárban 49,2-re emelkedett a decemberi 49,0-ről, és ezzel hatodik hónapja maradt az 50-es érték alatt. A kínai statisztikai hivatal szerint az összesített BMI januárra 50,1 pontra emelkedett a decemberben mért 47 pontról. A két adat eltérésére az a magyarázat, hogy míg a hivatalos adat többnyire a nagy és állami tulajdonú kínai vállalatokra, addig a Caixin a kis cégekre és a tengerparti régiókra összpontosít. 

Egy szerdai felmérés szerint a japán gyári tevékenység harmadik hónapja, míg a dél-koreai gyárak aktivitása zsinórban hetedik hónapja csökkent januárban. Igaz, a termelés csökkenésének üteme mindkét országban lassult.

Egyes elemzők szerint még nem látni, hogy a régió képes lesz-e átvészelni a globális kereslet lassulását és a magas inflációt.

Indonéziában és a Fülöp-szigeteken viszont bővült a gyári aktivitás januárban, Malajziában és Tajvanon pedig zsugorodott. India feldolgozóipara három hónapja a leglassabb ütemben növekedett.

Az ázsiai gazdaságok visszaesésének legrosszabb részén már túl vagyunk, ám beárnyékolja a kilátásokat, hogy a főbb exportcélpontok – mint az Egyesült Államok és Európa – gyengék. A gazdaságoknak új növekedési motort kell találniuk

– mondta Toru Nishihama, a tokiói Dai-ichi Life Research Institute vezető közgazdásza.