Egyetlen pillantást enged a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg haditengerészetének promóciós videója az új generációs lopakodó vadászgépre, és még ezen is inkább csak a sziluettje látszik, mint részletek.

Forrás: a kínai hadsereg promóciós videójának képkockája a Dimsum Dailyben

Mindenesetre eddig ennél többet nem lehetett látni a gépből. A videórészletet a kommunista párt ellenőrizte Global Times szúrta ki, de máshol is megjelent, ami aligha véletlen. Ilyen kiszivárogtatások gyakran előfordulnak a kínai hadseregnél, hogy bemutassák, haladnak a fejlesztésekkel.

A videót hétfőn tették közzé, és a képkocka egy nappal később keltette fel az érdeklődést.

Az Álmokat űzve az égben a tenger felett címet viselő promóciós videó a hadsereg kampányának része, amellyel anyahajóira keres pilótákat, miután nemrégiben változtak a szabályok, és immár a nők, illetve a civil főiskolák és egyetemek hallgatói közül is toborozhatnak.

A videón a kamera az új feladatot elnyerő pilótára fókuszál, így a gép, amely felé tart, csak elmosódottan szerepel a háttérben, megfigyelők szerint azonban még így is jól látható, hogy jócskán eltér az anyahajókon az eddigi ismeretek szerint használt J-15-ös vadászoktól – írta a Global Times. Ezt az összehasonlítást könnyű megtenni, mivel a videón az elmosódott gép mellett egy J-15-ös is látható.

Kína megtriplázza atomarzenálját, és előretör – jósolja a Pentagon

Kína, ha marad a jelenlegi fejlesztési ütem, 2035-re megtriplázza atomrobbanófejei számát, és a rakétái már képesek lesznek elérni az Egyesült Államok területét – figyelmeztet jelentésében a Pentagon.