A washingtoni székhelyű Világbank kétszer 500 millió dollárt ad kölcsön Indiának az egészségügyi szektor fejlesztésére, hogy segítse az országot a járványokra való felkészülésben, valamint hogy korszerű ellátást tudjon biztosítani a közel másfél milliárd fős lakosságnak – olvasható az intézmény közleményében.

Washington,Dc,,Usa,-,March,4,,2017:,World,Bank,Group
Washington DC, USA - March 4, 2017: World Bank Group headquarters entrance, modern glass building with street during evening sunset
Fotó: Andrij Blohin

Az összesen egymilliárd dolláros finanszírozással a Világbank a 2021 októberében indított „nemzeti egészségügyi fejlesztési missziót” támogatja, amelynek célja a kórházak és rendelők korszerűsítése az egész országban. A legnagyobb munkálatok a hét legelmaradottabb államban indulnak meg, valamint egy országos járványvédelmi rendszer kiépítése is tervben van.

A megállapodást Auguste Tano Kouamé, a Világbank indiai országigazgatója, valamint Rajat Kumar Mishra államtitkár írta alá Újdelhiben.

A koronavírus-járvány világszerte felhívta a figyelmet a fertőzések elleni védekezés hiányosságaira, így szükség van arra, hogy megerősítsük az egészségügyi rendszereket. Ez a felkészültség a globális közjót szolgálja, és különösen fontos, hogy a hátrányos helyzetű régiók is a fókuszban legyenek

– nyilatkozta Kouamé.

Szerencsére az indiai egészségügynek kiváló alapjai vannak. A Világbank becslései szerint az országban a várható élettartam az 1990-es 58 évről 2020-ra 69,8 évre emelkedett. A csecsemő- és gyermekhalandóság is jelentősen lecsökkent, és a szakképzett ellátás és az oltottság is magasabb, mint ami az ország jövedelmi szintjénél várható lenne. Ettől függetlenül a kölcsönből van mit fejleszteni, főleg a legszegényebb régiókban, ahol a kórházak és az egészségügyi szakemberek száma kritikusan alacsony.

Ezenfelül a koronavírus-járvány további hiányosságokra hívta fel a figyelmet. A kór elsősorban a szegényebb régiókban gyakorlatilag megállás nélkül tudott terjedni, és ez az egész ország számára megnehezítette a védekezést. A korai figyelmeztető rendszerek, a gyakori ellátás biztosítása és a pandémiás stratégiák kiépítése is részét képezik a kölcsön feltételeinek.

A két program kihasználja mind a központi egészségügy, mind az államok egyedi erősségeit, hogy támogassa az elérhető, magas színvonalú és megfizethető szolgáltatások elterjesztését. A rendszerek megerősítése és a járványokra adott erőteljes reakció biztosítani fogja, hogy a világ egyik legnépesebb országában az emberek biztonságban érezhessék magukat

– mondta Lynne Sherburne-Benz, a Világbank dél-ázsiai regionális igazgatója.