Folytatódik a nyugdíjreform elleni sztrájkhullám Franciaországban, egyszerre több ágazatban is leáll a munka, és az eddigi öt akcióval ellentétben ezúttal nem tudni, hogy mikor lesz vége, így az országban is napokra megbénulhat az élet.

Luc Remont, CEO of Electricite de France (EDF) speaks with union representatives before visiting the Golfech nuclear power plant site in southwestern France on February 9, 2023. (Photo by Matthieu RONDEL / AFP)
Az energiatermelésből hétfő reggelre már négy gigawattnyi kapacitás eset ki a gördülő sztrájk miatt.
 Fotó: Matthieu Rondel

A France 24 tudósítása szerint a nagy szakszervezetek, köztük a tagszámot tekintve két legerősebb CFDT és CGT „megújítható sztrájkot” hirdetett, vagyis a tagok minden nap szavaznak majd a folytatásról. Az érdekképviseletek arra számítanak, hogy a gördülő sztrájk eléggé megnehezíti a mindennapi életet, és olyan súlyos fenyegetést jelent a gazdaság számára, hogy a kormány megadja magát, és lemond a reformról, amelynek keretében többek között a jelenlegi 62-ről 64 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt.

Mindig mondtuk, hogy nagyobb sebességre kapcsolunk, ha kell. Ez történik majd kedden

– nyilatkozta a Journal du Dimanche-nak Philippe Martinez, a befolyásos CGT vezetője. A szakszervezeti tagok pedig készek kitartani. A gáz- és villamosenergia-ipari dolgozók körében már pénteken megkezdődtek a munkabeszüntetések, és a CGT Energie szakszervezeti szövetség főtitkára, Sébastien Ménesplier szerint „minimum hetedikéig folytatódnak, maximum pedig addig, amíg nem győzünk". 

FRANCE - DEMONSTRATION OF THE SHOWMEN
France, Toulouse, 2022-09-16. On Friday, September 16, 2022, fairground workers demonstrated by blocking the Toulouse ring road to voice their dissatisfaction with the location chosen by the city council for the Saint Michel festival. At least 100 to 150 trucks were involved. Photograph by Antoine Berlioz / Hans Lucas.France, Toulouse, 2022-09-16. vendredi 16 septembre 2022, les forains manifestent en bloquant le peripherique de Toulouse pour faire entendre leur mecontentement concernant le lieu choisi par la mairie pour la realisation de la fete Saint Michel. Au moins 100 a 150 camions y figuraient. Photographie Antoine Berlioz / Hans Lucas. (Photo by Antoine Berlioz / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
A teherautó-sofőrök már vasárnap megkezdték a forgalomlassítást.
Fotó: Antoine Berlioz / AFP

A sztrájk következtében hétfő reggelre négy gigawattal csökkent a francia atomerőművek kapacitása, és a szakszervezetek szerint még többel fog, ami negatív hatással lesz a gazdaságra, és erősíti a nyomást a kormányon. „Ha Emmanuel Macron nem akarja, hogy Franciaország megálljon, és sötét legyen a hét az energiaipar számára, akkor jobban tenné, ha visszavonná a reformjait” – fenyegetett Ménesplier.
Az előzetes várakozások szerint magas lesz a részvétel a sztrájkban. Komoly fennakadásokra számít a helyi és a nemzetközi vasúti közlekedésben a nemzeti vasúttársaság, a fővárosi tömegközlekedésben pedig a RATP. 

Késések és járattörlések várhatóak a légi járatoknál is, a francia polgári légügyi hatóság azt javasolja a repülőtereknek, hogy harminc százalékkal csökkentsék a forgalmat.

Az oktatásban mind a hét nagy szakszervezet „teljes lezárást” hirdetett az iskolákban keddre, a középiskolások és egyetemisták pedig várhatóan nagy számban csatlakoznak a tiltakozó tanárokhoz nem csupán kedden, hanem csütörtökön is, amelyet a „fiatal mobilizáció” napjaként hirdettek meg.

YOUTH - MARCH FOR OUR PENSIONS - PARIS 
France, Paris, January 21, 2023. March for our Pensions: A mobilization against the pension reform, at the initiative of youth organizations and with the support of left-wing parties (NUPES, LFI, NPA, EELV...) Photo by Valerie Dubois / Hans Lucas.France, Paris, le 21 janvier 2023. Marche pour nos Retraites: Une mobilisation contre la reforme des retraite, a l initiative des organisations de la Jeunesse, et avec le soutien des partis de gauche (NUPES, LFI, NPA, EELV...) Photographie par Valerie Dubois / Hans Lucas. (Photo by Valerie Dubois / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Kedden 1,4 millió ember vonulhat utcára, hogy tiltakozzon a nyugdíjreform ellen.
Fotó: Valerie Dubois / AFP

Az iparban a CGT felszólította a finomítók dolgozóit, hogy „állítsák le az egész gazdaságot” a gyártás, az elosztás és az megzavarásával. Csatlakoznak a sztrájkhoz a vegyipari munkások, így a gyógyszeripariak, valamint a repülőgépgyártásban, autóiparban és acélgyártásban foglalkoztatott 1,5 millió fémipari dolgozó is. A teherautó-vezetők már vasárnap megkezdték a sztrájkokat, egyes ipari létesítményeknél blokádok várhatók, a „lassító akciók” pedig a főutak forgalmát akadályozzák.

A rendőrség arra számít, hogy kedden 1,4 millió ember vesz majd részt a tüntetéseken, csak Párizsban 60–90 ezren.

A kormány azonban egyelőre nem inog meg. Gabriel Attal költségvetési miniszter a hétvégén figyelmeztetett, hogy munkabeszüntetések nem a gazdaságot, hanem a dolgozókat kényszerítik majd térdre, és felszólította a szakszervezeteket, hogy „felelősségteljesen” cselekedjenek. Macron elnök pedig csak annyit közölt afrikai körútjáról hazatérve, hogy „nincs új mondanivalója” a kérdésben.