Az legfelső vezetésében támaszt szakadást az az amerikai igény, hogy a blokk foglaljon el elutasítóbb álláspontot Kínával szemben – írta hétfőn forrásaira hivatkozva az unió egyik vezető nyugat-európai hírportálja, a Politico. 

Fotó: AFP

A Pekinggel való markánsabb szembeszegülést ellenző egyik csúcsvezető Charles Michel, az állam- és kormányfők közös döntéshozatalát megtestesítő Európai Tanács elnöke, de a puhább álláspontot pártolók közt megemlíti a lap a berlini, a budapesti és az athéni kormányt is, hozzáfűzve, hogy Németország fontos befektető Kínában, különösen az autóiparon keresztül, és a kereskedelmi kapcsolatokban elkerülné a rázkódásokat.

A friss aggodalom annak szól, hogy az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen keményebb hangot üt meg Kínával szemben, márpedig az ő testülete kulcsszerepet játszhat a kínai kapcsolatok alakításában, többek közt a kereskedelmi politika irányításán keresztül.

Jöhetnek az újabb szankciók? Ukrajna és az energia volt terítéken Biden és Von der Leyen találkozóján

Az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok nemcsak partnerek, de jó barátok is, ami megnyilvánul akkor is, amikor közös cselekvésről van szó.

Az Egyesült Államokkal hagyományosan szövetségesi viszonyban álló uniós tagállamok képviseletében pénteken Leyen Washingtonban többek közt az Oroszországgal háborúban álló Ukrajna támogatásáról folytatott megbeszélést Joe Biden amerikai elnökkel. Oroszországot a háború és a fejlett országok – köztük az Egyesült Államok és blokként az Európai Unió – által a szomszédja megtámadása miatt kirótt szankciók már gazdasági és geopolitikai értelemben is szinte leszakították Európáról, és Moszkva mindkét vonalon a háborúban közvetítőnek ajánlkozó Kína, az USA fő világpolitikai riválisa felé sodródott. 

Von der Leyen és Biden közös közleménye az egyeztetésről aggodalmakat okozott uniós politikai körökben, miután így fogalmaztak: „Közös érdekünk megelőzni, hogy a vállalataink tőkéje, tapasztalata és tudása olyan technológiai haladást tápláljon, amely előremozdítja stratégiai vetélytársaink katonai és hírszerzési képességeit, beleértve a kifelé irányuló befektetéseket.” 

Ez egyértelmű utalás arra, hogy Kína ambíciói ellen haladnának, leállítva, hogy a cégeik a magastechnológiát fejlesszék Kínában – értelmezte a Politico, illetve uniós forrásai, akik szerint az Európai Bizottságnak konzultálnia kellene a tagállamok fővárosaival, mielőtt belekap Pekinget felbőszítő intézkedésekbe.

Hasonló fiaskóba szaladt bele ugyanazon a napon Sanna Marin finn kormányfő is, aki Kijevben járva ígérte meg, hogy Ukrajnának átadják majd a finnek légvédelmét ellátó F–18-as Hornet vadászrepülőgépeket, botrányt kavarva hazájában, hiszen az ötletet csak saját kabinetjével és a finn légierővel felejtette el megbeszélni.

Az Európai Bizottságnak bizonnyal a kompetenciái közé tartozik a kereskedelmi politika – fejtegette a Politicónak egy neve mellőzését kérő magas rangú uniós hivatalnok.

Csakhogy itt geopolitikai stratégiáról beszélünk, a nemzetközi pozícióról… ami az Európai Tanács mandátumába vág

– hívta fel a figyelmet.

Munkahelyek milliói kerülnek veszélybe, ha Európa elvágja a keleti együttműködés szálait

Mélyebb gazdasági válság lesz, ha ideológiai indíttatásból az Európai Unió és Kína közötti gazdasági együttműködés megszűnik – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Párizsban, ahol egyébként Orbán Viktor magyar kormányfő hétfőn este munkavacsorán egyeztet Emmanue Macron francia elnökkel.

A bizottság a maga részéről azzal érvel, hogy a pénteki közlemény mindössze a G7-csoport álláspontját tükrözi, amelynek az EU is tagja, és egy szóvivője arra is emlékeztette a portált, hogy Von der Leyen már korábban is beszélt a kínai kapcsolatok rizikómentesítéséről – vagyis a kitettség csökkentéséről –, ami nem a teljes leválást jelenti.

Mindeközben az egymással feszültségekbe keveredett tanács és bizottság már jó ideje nem tud dűlőre jutni a következő csúcstalálkozó időzítéséről Kínával.

Orosz–ukrán háború 383. nap – friss hírek

Az ukrajnai háború hétfői napjának legfontosabb hírei.

Hatalmas az Egyesült Államok és Kína közti konfliktus kockázata – mondta az Európai Tanács egy szintén neve elhallgatását kérő magas rangú hivatalnoka, a növekvő félelmekre utalva, hogy Kína megtámadhatja Tajvant. 

Igen, az Egyesült Államok partnere vagyunk, de nem vazallusállam. Úgy gondoljuk, nem szabad teljesen leválnunk Kínáról

– tette hozzá. 

Orbán Viktor: egyre közelebb vagyunk a harmadik világháborúhoz

Soha ilyen közel nem volt még a világ ahhoz, hogy egy lokális háborúból harmadik világháború váljon – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.