BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
20230123 Sárszentmihály Masterplast Nyrt.Építőanyaggyártó vállalatFotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG

Dübörög a német ipar, tovább nőttek az ipari megrendelések

A februári adatok porban hagyták a szerény előrejelzéseket.

A német gyári megrendelések a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek februárban az autóipar növekedésének köszönhetően – olvasható a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentésében.

2023 februárjában az ipari megrendelések váratlanul 4,8 százalékkal ugrottak meg havi szinten, a januári 0,5 százalékos, lefelé korrigált növekedést követően, és jóval meghaladták a szerény, 0,3 százalékos emelkedésről szóló előrejelzéseket.

A feldolgozóiparban az új megrendelések már a harmadik egymást követő hónapban emelkedtek, és 7,3 százalékkal magasabbak, mint 2022 novemberében 

– közölte a statisztikai hivatal.

A gyári megrendelések alakulása Németországban
 

Az új megrendelések már a harmadik egymást követő hónapban emelkedtek, és 2021 júniusa óta a legnagyobb mértékben, amit az autóipar 55,9, gépgyártás 3,7, valamint a műszeripar 2,8 százalékos növekedése vezetett.

A belföldi megrendelések 5,6, a külföldi megrendelések 4,2 százalékkal emelkedtek, ezen belül az euróövezetből származó megrendelések 8,9, míg a világ többi részéből származó megrendelések 1,4 százalékkal nőttek.

A beruházási javak új rendelései 7,3, a félkész termékek rendelései 1,3, a fogyasztási cikkek rendelései pedig 1,9 százalékkal ugrottak meg.

A német feldolgozóipar számos ágazatában folytatódik az új megrendelések élénkülése, és ezzel összhangban a hangulatmutatók javulása is megfigyelhető az elmúlt hónapokban. Összességében a 2022-es gyenge év végi negyedévet követően 2023 elején a gazdasági fellendülés jelei mutatkoznak 

– közölte a gazdasági minisztérium az adatokra reagálva.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.