A kínai társaság az elmúlt időszakban megkörnyékezte a 4 milliárd dollár értékű gigavállalatot, ugyanakkor az Electrolux vezetése egyelőre nem adja be a derekát. Az ügyben jártas források a Bloombergnek azt mondták, a Midea Group nagy fába vágta a fejszéjét, ugyanis akár politikai feszültség is kialakulhat az ügyből, ugyanis a tulajdonosok ragaszkodhatnak a felső kategóriás svéd márkához. Az informátorok szerint a Midea menedzsmentje valóban megkereste az Electrolux vezetését, de a svédek eddig nem reagáltak a megkeresésre.

Penang,,Malaysia,-,Nov,22,,2022:,Electrolux,Range,Hood,Kitchen
PENANG, MALAYSIA - NOV 22, 2022: Electrolux range hood kitchen appliance showcase at electical supply store
Fotó: Shutterstock

A Midea már egy ideje érdeklődik az Electrolux iránt, és csak baráti „összeolvadást” szeretne – ugyanakkor más ázsiai gyártók, köztük a Samsung is vizsgálta a svéd cég esetleges felvásárlását.

A stockholmi székhelyű Electrolux B-részvényei csaknem 16 százalékot ugrottak a vártnál jobb eredménynek köszönhetően, így a részvénypiaci kapitalizációja 4,3 milliárd dollár volt. A Midea részvényei körülbelül 10 százalékkal drágultak idén, a társaság értéke mintegy 58 milliárd dollár.

Megfigyelők szerint az ügylet próbára tenné a kínai vállalat képességeit, ugyanis az egyre erősödő protekcionista intézkedések közepette nagy kérdés, hogy hogyan reagálnak külföldi felvásárlási szándékokra. Bár tradicionális vállalatról van szó, a hűtőgépek, mosogatók és egyéb háztartási berendezések semmiképpen sem nevezhetők stratégiai jelentőségűnek, így tehát nemzetbiztonsági kockázatot sem jelent, ha idegen tulajdonos kezébe kerül a fehérárut gyártó cég.

A kínai cég, amelynek székhelye a Kuangtung tartománybeli Fosanban található, 2016-ban vásárolta meg a Toshiba háztartási gépek részlegének többségét, egy évvel később felvásárolta a német robotgyártó Kuka AG-t – ezt már nem nézte jó szemmel a német kormány.

A Midea és az Electrolux között már most is van partneri kapcsolat, ugyanis 2018-ban közösen vezették be a kínai piacra az AEG márkát.

Közben az Electrolux 3800 dolgozó elbocsátását tervezi, mivel csökkentenie kell működési költségeit, emellett az Egyesült Államokban sem teljesít az elvárt módon.  Az előrejelzettnél összességében jobb első negyedéves eredményt közölt, de így is nettó veszteséget mutatott ki.

Reagált a kormány az Electrolux-ügyre: mindenkit meglepett a nyíregyházi gyár bezárása, de a dolgozók nem maradhatnak munka nélkül

Jó esély van rá, hogy ha az év végével valóban bezárják az üzemet, az érintett munkavállalók el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon.