A cukorbetegek gyógyszerei a fogyni kívánók slágertermékeivé váltak az elmúlt időszakban. A trend főleg az Egyesült Államokban tapasztalható, ahol egyes készítményekből rövid időre hiány is kialakult.

Obese man with 72 inch waist
elhízás, kövér, centi, mérés, egészség,
Néhány hónap múlva új pirula segíthet leadni kilókat a túlsúlyos amerikaiaknak.
Fotó: Peter Dazeley

Régóta várt hír érkezett a túlsúlyos embereknek nemrég: várhatóan hónapokon belül kapható lesz az amerikai patikákban a Mounjaro nevű gyógyszer, amely könnyű fogyást ígér. A szedésével a 104 kilogrammos testsúlyból akár 23-tól is segített megszabadulni egy közel 72 hetes tesztidőszakban.

Tehát a készítmény alkalmazása során átlagosan 22,5 százalékkal csökkent azok súlya, akiknek a diéta korábban nem segített, ami azt jelenti, hogy ez lehet az eddigi leghatékonyabb elhízás elleni gyógyszer.

A már piacon található Ozempic és az ugyanolyan hatóanyagú Wegovy a vizsgálatok során legfeljebb 17 százalékos súlycsökkenést idézett elő.

A tirzepatid-hatóanyagú Mounjarót a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) 2022 májusában engedélyezte. Az Eli Lilly gyártó gyógyszere azzal fejti ki a hatását, hogy elősegíti a vércukorszint szabályozására használt inzulin hormon termelését, ennek hiánya vagy elégtelen szintje ugyanis cukorbetegséget jelez. 

A Mounjaro várhatóan a következő hónapokban kaphat széles körben zöld utat az amerikai egészségügyi szabályozó hatóságoktól arra, hogy súlycsökkentésre is felírhassák. Ez a gyártó számításai szerint idén, de legfeljebb 2024 elején megtörténik. Jelenleg ugyanis a készítményt csak a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használhatják.

Habár az orvosok biztonságosnak tartják, a Mounjaro mellékhatásokkal jár, amelyek közül a leggyakoribbak a hányinger és más gyomor-bél rendszeri problémák. Hasonló kellemetlenségekről számoltak be az Ozempic és a Wegovy esetében is.

A készítmény minden idők egyik legtöbbet eladott gyógyszerévé válhat, éves forgalma pedig meghaladhatja a 25 milliárd dollárt. A pirulák új indikációban történő értékesítésével az Eli Lilly gyártó az Egyesült Államok legértékesebb önálló gyógyszeripari vállalatává emelkedhet.

A Novo Ozempic és a Wegovy tavaly közel 10 milliárd dolláros bevételt hozott. A Lilly további felhasználási célokra, például májbetegség kezelésére is vizsgálja a készítményt – értesült a The Wall Street Journal.

Azt gondolom, hogy a tirzepatid talán a legfontosabb gyógyszer, amelyben a Lillynek része volt a pályafutásom során. Ez azon ritka készítmények egyike, amelyek megnövelhetik a lakosság várható élettartamát

– jelentette ki David Ricks vezérigazgató.

A gyártó ezen túlmenően más súlycsökkentő gyógyszert is fejleszt, olyat, amelytől még látványosabb eredményt várnak. A harmadik fázisú vizsgálatai idén kezdődnek, és a gyógyszer várhatóan 2026-ban kerülhet az FDA elé jóváhagyásra.

Eddig csak a sztárok fogytak vele, most tömeggyógyszerré válhat

Első alkalommal kerülhetnek fel elhízás elleni készítmények az Egészségügyi Világszervezet (WHO) alapvető gyógyszereinek listájára. Mindez azért fontos, mert az alacsony és közepes jövedelmű országok ezt az iránymutatást használják a kormányzati beszerzési döntéseikhez – közölte az ENSZ-ügynökség a Reutersszel.