a világ második leggazdagabb embere egy új mesterségesintelligencia- (AI) startupot indít, hogy ő is beszálljon a legújabb szilícium-völgyi őrületbe, és versenyre keljen a ChatGPT-t kifejlesztő OpenAI-jal – írta a Financial Times.

Shareholder Trial Against Tesla And Elon Musk Elon Musk, chief executive officer of Tesla Inc., departs court in San Francisco, California, US, on Tuesday, Jan. 24, 2023. Investors suing Tesla and Musk argue that his August 2018 tweets about taking Tesla private with funding secured were indisputably false and cost them billions of dollars by spurring wild swings in Tesla's stock price. Photographer: Marlena Sloss/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

Belsős információk szerint a Tesla, a Twitter és a SpaceX vezetője mérnököket és AI-kutatókat toboroz, valamint több befektetővel is tárgyalásokat folytat arról, hogy csatlakozzanak az új projektjéhez, amelynek célja

egy ChatGPT-hez hasonló nyelvi modell, valamint több kifinomult mesterséges intelligencia kifejlesztése lenne.

Ez a hirtelen lépés egy kemény pálfordulás Musktól, aki több ezer szakértővel és ipari vezetővel közösen a múlt hónapban még az AI-fejlesztések leállítása érdekében kampányolt, mivel szerinte a technológiák túl gyors és óvatlan bevezetése súlyos károkat okozhat az emberiség számára.

Az általuk aláírt petíciónak azonban nem volt nagy hatása, így lehet, hogy a milliárdos most félretette az etikai aggályait, és inkább csatlakozik az AI-forradalomhoz, mielőtt lemarad a fejlesztési versenyben.

Ehhez a szektor krémjéből toboroz magának csapatot, az új cég pedig lehetővé tenné számára, hogy felvegye a versenyt az OpenAI-jal, a Microsoft által támogatott kutatócsoporttal, amelynek ő maga is társalapítója volt 2015-ben. Amikor Musk 2018-ban elhagyta az OpenAI-t, a nyilvános magyarázat a szakításra az volt, hogy a Teslára akart koncentrálni, amely szintén nagymértékben befektetett az AI-ba.

A Tesla ugyanazokért az emberekért versengett, mint az OpenAI, ráadásul nem értettem egyet azzal, amit a csapat akart csinálni. Jó volt még időben, barátságosan elválni

– tweetelte Musk 2019-ben.

A Musk által támogatott generatív AI-vállalkozás egy egyre zsúfoltabb és egyre jobban finanszírozott piacra lépne be. A három technológiai óriás, a Microsoft, a Google és az Amazon olyan startupokkal verseng, mint az OpenAI, az Anthropic, az Adept és a StabilityAI, amelyek együttesen több milliárd dollárt gyűjtöttek össze az elmúlt hónapokban.

A hamarosan elinduló vállalkozással tovább bővülne Musk lenyűgöző technológiai portfóliója, amely magában foglalja a Twittert, a Teslát, a SpaceX-et, a Neuralinket, valamint a The Boring Companyt, egy alagútépítő startupot.