Spanyolország betiltja a szabadtéri munkavégzést szélsőséges hőség esetén – jelentette be szerdán Yolanda Diaz munkaügyi miniszter. A szabályozásra a klímaváltozás okozta rekkenő hőség emberéletre kifejtett veszélyeinek csökkentése érdekében van szükség.

Bored,Man,Spending,Summer,Vacations,At,Home,And,Pretending,He
Bored man spending summer vacations at home and pretending he is on the beach, he is sunbathing in his living room and resting on a deckchair
Fotó: Shutterstock

A tárcavezető elmondta: a tilalom akkor lép életbe, ha az Aemet országos meteorológiai ügynökség riasztást ad ki a magas hőmérséklet súlyos vagy rendkívüli veszélye miatt.

Az intézkedés a kültéri munkákat, például az utcatakarítást és a mezőgazdasági tevékenységet érinti.

Volt már rá példa, hogy köztisztasági vagy hulladékkezelési munkakörben dolgozók hőguta következtében életüket vesztették az országban, így a klímaváltozás negatív hatásaira a kormányzatnak kötelessége válaszolni a lakosság védelme érdekében – fejtette ki Diaz. 

Spanyolországnak a kíméletlen meleg mellett annak hozadékos hatásaival is meggyűlik a baja: az országot szárazság sújtja, a víztározók rendre kapacitásuk feléig vannak csak megtöltve, de Andalúzia és Katalónia egyes részein már arra is volt példa, hogy 25 százalék alá csökkent a telítettség.

Brutális melegrekordokat mértek Spanyolországban

Soha nem látott hőhullámot tapasztalt áprilisban Spanyolország, ahol átlagosan 10-15 fokkal volt melegebb a szokásosnál. A tavaszi kánikula az ország déli részén volt a legelviselhetetlenebb. A brutális időjárás a klímaváltozás egyértelmű következménye a szakértők szerint. A tikkasztó meleget a mezőgazdaság is megsínyli, emiatt veszélybe kerülhet Európa élelmiszer-ellátása.

Az extrém hőmérsékletre válaszul a kormányzat tavaly nyáron már a klímákat is kénytelen volt betiltani, jégkockából is országos hiány alakult ki.

Spanyolország a statisztikák vezetése óta mért legszárazabb évkezdetén van túl, az első négy hónapban az átlagos csapadékmennyiség mindössze fele esett le. Emellett 11 olyan nap is volt már az idén, amely a sokéves átlagnál melegebben alakult, miközben éves szinten szokott mindössze öt ilyen előfordulni.