Idén mérték az eddigi legmelegebb áprilisi hőmérsékletet Spanyolországban, 38,8 Celsius-fokot. A rekordot az ország déli részén található Cordoba repülőterén rögzítették a hónap utolsó csütörtökén, helyi idő szerint 15 óra tájékán. A szélsőséges nyári időjárás még a szakértőket is meglepte.

Spanyolországban tikkasztó tavaszi kánikula volt áprilisban.
Fotó: Thomas Coex / AFP

A tavaszi kánikula hetekig sújtotta a mediterrán országot. A brutális időjárás április utolsó hetében csúcsosodott ki, amikor a hőmérséklet Spanyolországban 7-11 Celsius-fokkal emelkedett az átlagos fölé. 

A meteorológusok szerint az áprilisi rendkívüli hőség több tényező együttes hatása volt. Egyrészt forró észak-afrikai légtömeg érkezett az Ibériai-félsziget fölé, amit fokozott a tiszta égbolt miatti sok napsütés. Másrészt pedig a régóta tartó szárazság miatt a föld nem tudta párologtatással hűteni a levegőt.

Egyes helyeken 5 Celsius-fokokkal dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, amire csak néhány példa van a világon

– mondta Maximiliano Herrera klimatológus.

A nyári időjárást a városi környezetben a legrosszabb elviselni. Madrid például árnyék hiányában ilyenkor betonkatlanná válik, hiába, a várost nem a klímaváltozás okozta melegre tervezték. Munkatársunk április közepén járt a fővárosban, és ő is tikkasztó hőséget tapasztalt az ott-tartózkodása alatt. Kollégánk beszámolója szerint az utcai hőmérők 37 fokot mutattak, és a rendkívül erős, 9-es erősségű UV-sugárzás miatt hamar leégett. A légtömeg pedig ezután még melegebbé vált az ország felett.

Ez a hónap lesz a valaha feljegyzett legmelegebb és legszárazabb április Spanyolországban – összegezte a The Guardian.

Az éghajlatváltozás nagy valószínűséggel szerepet játszott ebben a hőhullámban a terület szakértői szerint. 

Európa a világ átlagos ütemének kétszeresével melegszik, és mivel ez a mérték nagyobb, a szélsőséges események, mint például a hőhullámok valószínűsége is megnövekedett

– magyarázta Samantha Burgess, a Copernicus klímaváltozási szolgálat munkatársa a BBC-nek.

Ezt mutatja, hogy Spanyolországban tavaly májusban is magas hőmérsékletet mértek: egyes részeken a hőség meghaladta a 40 Celsius-fokot. A klímakutató adatokra támaszkodva mondta ki azt, amit már sokan sejtettek: 2022 volt a második legmelegebb év Európában, és ekkor volt a legmelegebb a nyár.

Az ember évezredek óta alkalmazkodik a szélsőséges hőmérsékletekhez, de ami mostanság történik, már meghaladja az alkalmazkodóképességét

– magyarázta Fahad Saeed, a Climate Analytics kutatószervezet munkatársa.

A magas hőmérsékletek világszerte gyakoribbak és súlyosabbak az éghajlatváltozás miatt, összességében pedig több halálozást okoz a szegények körében, mivel ők tudnak a legkevésbé védekezni a kánikula ellen.

Milyen hatással van a tavaszi kánikula Spanyolország mezőgazdaságára? 

Az emberéletek elvesztésén túl a mezőgazdaság is megszenvedte a tavaszi kánikulát. Az esőhiány miatt sok gazdálkodó nehézségekkel küzd.

Egyes földtulajdonosok a szárazság miatt nem vetnek terményt, ami kihatással lehet egész Európa élelmiszer-ellátására.

A kormány az Európai Uniótól kért pénzügyi segítséget, miután az aszály miatt 3,5 millió hektárnyi gabonatermés veszett oda.

Idén a világ több országában is melegrekordok dőltek

Ázsiában is rendkívüli hőség volt az elmúlt hetekben. Thaiföld északnyugati részén április közepén 45,4 Celsius-fokot, Laoszban 42,7 Celsius-fokot mértek, Banglades fővárosában pedig 40 Celsius-fok volt, amire 58 éve nem volt példa.

Magyarország sem maradt ki az átlagosnál melegebb időjárásból, sőt nyolc közép- és kelet-európai országban már az év első napján új rekordok születtek. Nálunk még január 2-án is melegebb volt, mint amit valaha mértek.

A következő hónapok időjárására valószínűleg hatással lesz az El Niño-jelenség, aminek következtében Peru partjainál nagyobb hőség alakul ki. A meleg időjárás a turizmusra is hatással van, az utazóknak egyre többször kell trükköket alkalmazniuk, hogy elkerüljék a hőguta veszélyét.