Nemzetközi gazdaság

Putyin hivatalosan is kilépett a hidegháborút lezáró európai fegyveregyezményből

Az orosz elnök ratifikálta, hogy Oroszország felmondja a hidegháborút lezáró európai békeszerződést. A végrehajtását gyakorlatilag már évekkel ezelőtt felfüggesztette Moszkva.

Ahogy az május elején biztossá vált, Oroszország felmondja az 1990-ben Párizsban megkötött békeszerződést, amely nem hivatalosan lezárta a hidegháború időszakát. Az 1990-ben megkötött, Hagyományos fegyveres erők Európában nevű szerződés maximálta a korábban szemben álló felek haderejének létszámát és eszköztárát. A dokumentumot akkor tizenhat NATO-tagállam és a Varsói Szerződés tagállamai írták alá, majd 1999-ben ezt kibővítették.

Vlagyimir Putyin
Vlagyimir Putyin hivatalosan is kilépett az európai fegyveregyezményről.
Fotó: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP

A kilépés hétfőn vált hivatalossá, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a szerződés felmondásáról rendelkező törvényt.

A törvényjavaslat indoklásában Moszkva kiemelte, hogy jelenleg az Amerikai Egyesült Államok és szövetségesei az Oroszországgal való konfrontációs forgatókönyvét követik, amely katasztrofális következményekkel jár. Emiatt az események jelenlegi állása szükségessé teszi a szerződés felmondását célzó intézkedések elfogadását és az Orosz Föderációnak a szerződésből való kilépésére irányuló belső eljárások megkezdését – idézte a szöveget az Iz.ru orosz hírportál.

Az orosz–ukrán háború kitörése óta nem a mostani az első megállapodás, amelyet Oroszország felfüggesztett. Februárban Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette be az, hogy Moszkva felfüggeszti részvételét az új START-megállapodásban

Reggel is folytatták Kijev bombázását az oroszok

Folyamatosan szólnak a légvédelmi szirénák a Ukrajna fővárosában. Az oroszok nem csak hajnalban lőtték nagy erőkkel Kijevet, a támadások napközben is folyamatosak. Az ukrán fővárosban szinte folyamatosan szólnak a szirénák, és az égből hulló égő törmelék is gyakori látvány hétfőn. A légiriadó Odessza, Vinnyica, Poltava, Lviv és Hmelnyickij körzetekben is rendszeresen megszólal.

 

 

fegyveregyezmény Oroszország szerződés Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek