A lengyel kormány 10 milliárd zlotyis (822 milliárd forintos), gazdákat segítő csomagja nincs összhangban a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályaival  – jelentette ki Tarasz Kacska ukrán gazdasági miniszterhelyettese a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) londoni konferenciáján.

Children's,Hands,Sprinkle,Wheat,Grains.,Golden,Seeds,In,The,Palms
Fotó: Shutterstock

Ezek a támogatások messze túlmutatnak azon, amit a WTO szabályai megengednek, és világszerte kereskedelmi zavarok forrása lehet

 – mondta az ukrán politikus a Reuters szerint. A lengyel kormány márciusban 10 milliárd zloty összegű támogatást hagyott jóvá a lengyel gazdáknak, ennek értelmében kiegészítő támogatást fizetnek a gabonafélék felvásárlási árához és részben visszatérítik az üzemanyagok jövedéki adóját.

Varsó intézkedésére azt követően került sor, hogy Lengyelország, Bulgária, Magyarország, Románia és Szlovákia az ukrán gabona alternatív tranzitútvonala lett, mivel a mezőgazdasági termékek exportja a fekete-tengeri kikötőkön keresztül lelassult a háború kirobbanása után. Azonban több millió tonna gabona rekedt az országokban, köztük hazánkban, ami lenyomta a helyi gazdák árait. Az Európai Bizottság sokáig nem foglalkozott a kérdéssel, 

ez pedig arra késztette a kormányokat, hogy importtilalmat vezessenek be az ukrán élelmiszeripari termékekre.

Végül az május elején olyan megállapodást kötött, amely lehetővé teszi az öt országnak, hogy betiltsák az ukrán búza, kukorica, repcemag és napraforgómag belföldi értékesítését, ugyanakkor engedélyezik a más államokba irányuló tranzitot. Az eredetileg június elejéig érvényes egyezséget szeptemberig meghosszabbították. Tarasz Kacska tagadta a problémát, szerinte nem látni tényleges kedvezőtlen hatást ezen államok belföldi piacain, amihez hozzátette: intenzíven egyeztetnek az unióval, hogy biztosítsák az összes kereskedelmi útvonal zavartalan működését.

Varsó az egyik legerősebb támogatója volt Kijevnek, azonban a gabonakérdés feszültséget okozott a felek között, miközben a lengyel kormánykoalíció pártjai főleg a vidéki választókra támaszkodnak. Így az ukrán gazdasági miniszterhelyettes szavainak aligha fognak örülni Lengyelországban.

Győrffy Balázs: sikerült jobb belátásra téríteni az Európai Bizottságot

Továbbra is küzdünk, hogy ugyanazok a feltételek vonatkozzanak az ukrán termelőkre, mint az uniósokra, mert amíg ez nincs így, versenyelőnyhöz jutnak a közösségen belüli termelőkkel szemben – mondta a Világgazdaságnak Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.