Nemzetközi gazdaság

Az EU hivatalosan is elfogadta az Oroszországot és partnereit is megszorongató szankciós csomagot

Az Oroszország elleni tizenegyedik retorziós csomag a Moszkvával együttműködő harmadik országokat is büntetheti.

Az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács hivatalosan is elfogadta az Oroszország elleni legújabb, immár tizenegyedik szankciócsomagot, amelynek többek között az a célja, hogy megakadályozza a Moszkva ellen korábban bevezetett büntetőintézkedések végrehajtásának megkerülését – jelentette be a testület pénteken.

Russian,Flag,Behind,Barbed,Wire,Fence.,Freedom,And,Propaganda,In
Russian flag behind barbed wire fence. Freedom and propaganda in Russia concept. 3D rendered illustration.
Fotó: Shutterstock

Az új intézkedések lehetővé teszik azt is, hogy szankcionálják azokat a harmadik országokat, amelyek segítenek Oroszországnak kijátszani a kereskedelmi korlátozásokat. A tanácsi sajtóközlemény alapján az tovább erősíti a harmadik országokkal folytatott két- és többoldalú együttműködést a retorziós szabályok betartása érdekében, és

ha ez nem hozza meg a kívánt eredményeket, és a kijátszás továbbra is rendszerszintű marad, az EU-nak lehetősége lesz kivételes, végső esetben alkalmazandó intézkedések meghozatalára az érintett országok ellen.

Az elfogadott intézkedések megtiltják az olyan javak és technológiák Oroszországon keresztüli  továbbítását, amelyeket az orosz hadsereg saját céljaira felhasználhat vagy amelyek támogatják az orosz védelmi és biztonsági ágazatot. A tanács ezenkívül újabb 87 szervezetet vett fel azon szankciós listájára, amelyek közvetlenül támogatják Oroszország katonai és ipari komplexumát az Ukrajna elleni háborúban.

Az uniós tagállamok megállapodtak arról is, hogy további öt orosz médium műsorszórási engedélyét függesztik fel az Európai Unió területén belül. Az érintett televíziós csatornák és online magazinok – az RT Balkan, az Oriental Review, a Tsargrad, a New Eastern Outlook és a Katehon – az unió szerint közvetlenül Moszkva ellenőrzése alatt állnak, és összehangolt propagandatevékenységet folytatnak az EU és a szomszédos országok civil társadalma ellen, súlyosan elferdítve és manipulálva a tényeket.

Még 2022 júniusában az EU betiltotta területén az Oroszországból tengeren szállított nyersolaj és kőolajtermékek vásárlását, importját, átvételét. Ennek megerősítéseképpen az új csomag megtiltja az uniós kikötőkbe való belépést azon hajóknak, amelyek hajóról hajóra való áruszállítást végeznek, amennyiben alapos okkal feltételezhető, hogy a rakomány orosz eredetű.

A szankcióink már most is súlyos terhet rónak az orosz gazdaságra és a háborús agresszió finanszírozására. A pénteken elfogadott csomag növeli a nyomást Oroszországra és Putyin háborús gépezetére

– kommentálta Josep Borrell az új intézkedések elfogadását.

Delfin-, beluga- és fókahadsereget verbuvált Moszkva – állati elmék

Az orosz hadsereg a delfinek mellett beluga bálnákat és fókákat is besorozott. A háború az állatvilágot sem kíméli.

 

szankciós csomag Oroszország EU Moszkva
Kapcsolódó cikkek