A koronavírus-járvány első sokkját követő két év kiugró ütemű kilábalása után az idén meredeken lassulni kezdett a világkereskedelem növekedési üteme – áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban ismertetett globális szektorelemzésében.

U.S. stock indexes close higher
Fotó: Cem Ozdel / AFP

A nemzetközi hitelminősítő friss előrejelzése szerint 2023 egészében a globális kereskedelem értéke mindössze 1,9 százalékkal bővül a tavaly mért 5,5 százalékos növekedés után. A Fitch kiemeli, hogy ez jórészt igazodik az általa várt világgazdasági növekedési pályához: 

a cég várakozása szerint a globális hazai össztermék (GDP) idei növekedési üteme 2 százalékra lassul a 2022-ben elért 2,7 százalékról.

A Fitch Ratings londoni elemzői szerint mindezt a monetáris politika globális szigorítása, a költségvetési ösztönzők visszavonása és a szolgáltatási szektorok újranyitása okozza.

A szolgáltatások kereskedelme élénkül, de a szolgáltatási szektor termelése globális szinten az árutermelésnél kevésbé szakosodott. A világgazdasági szintű szolgáltatáskereskedelem a teljes kereskedelmi értéknek mindössze a 22 százaléka, és ez nem elégséges az aggregát kereskedelmi dinamika ellentételezéséhez – áll a Fitch Ratings csütörtöki elemzésében.

A hitelminősítő várakozása szerint a világkereskedelem értékének növekedése 2024-ben 3,3 százalékra gyorsul, vagyis valamelyest meghaladja a Fitch által jövőre valószínűsített világgazdasági növekedés ütemét.

A hitelminősítő szerint ugyanakkor valószínűtlen, hogy a globális kereskedelem bővülésének mértéke középtávon is megelőzi a világgazdasági növekedést, tekintettel a globalizáció folyamatának lefulladására.

Más nagy londoni házak szerint ugyanakkor a globalizáció megtorpanása és a dollár elsődleges globális tartalékvaluta-szerepének gyengítését célzó törekvések sem kezdik ki az amerikai fizetőeszköz domináns súlyát a világkereskedelmi elszámolásokban. 

Az egyik legnagyobb londoni központú globális elemzőműhely, az Oxford Economics legutóbbi tanulmányában „eltúlzottnak” nevezte azokat a kijelentéseket, hogy visszaszorulóban lenne a dollár tartalékvalutaként betöltött globális szerepe.

A ház szerint ráadásul a dollár globális pozícióját a tartalékvaluta-szerepnél sokkal több tényező határozza meg, és ezek között kulcsfontosságú a világkereskedelmi forgalom elszámolásán belüli súlya. A cég kimutatja, hogy a kereskedelmi számlázásokhoz használt fizetőeszközök között a dollár aránya az 1998–2019-es időszak átlagában folyamatosan, gyakorlatilag egyenes vonalat követve 60 százalék körül mozgott.